nieuwshypotheker

Rechter: De Hypotheker mag contract met franchisenemer in Best beëindigen

De Hypotheker Associatie mag het contract met haar franchisenemer in Best per 1 oktober beëindigen. Dat besloot de Rotterdamse rechtbank woensdag, in een zaak die veel onrust in het bedrijf heeft veroorzaakt.

Remco Andersen
De Hypotheker in Best. Beeld Katja Poelwijk
De Hypotheker in Best.Beeld Katja Poelwijk

De franchisenemer, Marcel Vrijhof, had een kort geding aangespannen tegen de beslissing van De Hypotheker Associatie om de samenwerking per 1 oktober niet voor vijf jaar te verlengen, zoals daarvoor steeds het geval was. Vestigingen van De Hypotheker worden voor het overgrote deel uitgebaat door franchisenemers, zelfstandige ondernemers die betalen voor het gebruik van de Hypotheker-formule.

Vrijhof raakte in diskrediet bij het moederbedrijf nadat hij medio vorig jaar bij een verzekeringsaanvraag, ten behoeve van een hypotheekaanvraag, ten onrechte invulde dat zijn cliënt nooit eerder door een verzekeraar was geweigerd of geroyeerd, terwijl hij daags daarvoor een melding daarover had ontvangen. Een fout gemaakt onder hoge tijdsdruk, beweerde Vrijhof, na twaalf jaar vlekkeloze dienst.

De Hypotheker zag dat anders en besloot de samenwerking met Vrijhof niet voort te zetten. Zijn contract zou eindigen op 30 september, maar worden vernieuwd worden tenzij een van beide partijen een ‘zwaarwegend belang’ had bij beëindiging.

Kostbare bodemprocedure

Volgens het moederbedrijf heeft Vrijhof door zijn handelen de relatie beschadigd van De Hypotheker met zijn geldverstrekkers en met de Autoriteit Financiële Markten, die naar aanleiding van de kwestie ook een schriftelijke waarschuwing naar De Hypotheker deed uitgaan.

De rechter stelt De Hypotheker nu in het gelijk. Wel benadrukte hij dat Vrijhof en De Hypotheker alles in het werk moeten stellen om tot een redelijke financiële afwikkeling te komen, hetgeen vóór de uitspraak niet mogelijk bleek. ‘Al was het maar ter voorkoming van een kostbare bodemprocedure’, die Vrijhof heeft aangekondigd.

De rechtszaak speelt tegen de achtergrond van nieuwe wetgeving die vanaf 1 januari de positie van franchisenemers ten opzichte van vooral grote franchisegevers moet versterken. De Volkskrant deed daarom uitgebreid verslag van de perikelen bij De Hypotheker.

Lees ook: Onrust borrelt bij de Hypotheker: ‘Dit is een onaanvaardbaar risico voor ons bedrijf

Onvrede borrelt onder de 98 franchisenemers van De Hypotheker. Drie van hen staan tegenover het moederbedrijf voor de rechter, de meeste anderen hebben zich eveneens tot een advocaat gewend. Het conflict komt aan de vooravond van nieuwe wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden