Rechtbank zit in optieproces met de handen in het haar

De rechtbank in Amsterdam is het spoor bijster geraakt in de haute finance. In de voorkenniszaak rond het fonds BolsWessanen, waarbij acht mensen worden verdacht van een misdrijf, vertrouwt de rechtbank niet meer op de eigen deskundigheid....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Het proces ging woensdag zijn vierde dag in. Tijdens de eerste drie dagen traden telkens communicatiestoornissen op tussen de rechters en de verdachten. Meer dan eens bleek dat de rechtbank te weinig inzicht heeft in de gang van zaken op de optiebeurs. Ook het Openbaar Ministerie heeft de grootste moeite met de zaak.

In deze zaak worden zeven mensen ervan verdacht in 1994 en 1995 te hebben gehandeld met misbruik van voorwetenschap. Ze zouden daarbij zijn getipt door een bestuurder van het drank- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen, de achtste verdachte. Alle verdachten hebben ontkend. Ook bestaan er geen getuigenverklaringen van mensen die de bestuurder de tip hebben zien geven.

Justitie hoopt nu een bewijs van voorkennis te vinden door het ongebruikelijke van de transacties in BolsWessanen aan te tonen. Maar de verdachten, onder wie drie doorgewinterde optiehandelaren bijgestaan door een achttal in voorkennis gespecialiseerde juristen, weten dat telkens makkelijk te pareren. De transacties maken óf deel uit van bepaalde optiestrategieën óf ze zijn verklaarbaar uit het oogpunt van technische analyse, de studie van steun- en weerstandslijnen van grafieken.

De rechters zijn niet in staat deze verklaringen te doorgronden. Voordat de zitting woensdag begon, liet rechtbankpresident mr. E. van Schaardenburg weten de hulp van een buitenstaander te willen inroepen. 'Wij willen bredere deskundigheid.'

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging verzette zich hier aanvankelijk tegen. In het bijna twee jaar durende gerechtelijk vooronderzoek hebben zich al diverse deskundigen over de zaak gebogen.

Mr. W. de Jong, raadsman van een van de verdachten, sprak van 'dweilen met de kraan open'. Hij was bang dat een nieuwe deskundige tot nog meer verwarring zou leiden. 'We belanden van de regen in de drup.' De Jong stelde dat er aan het beeld van de zaak niets ontbreekt. 'U kunt gewoon tot vrijspraak besluiten.'

Even dreigde het hele proces weer te worden opgeschort. Maar de rechtbank vond een geheel nieuw gerechtelijk vooronderzoek zinloos. 'Dan begrijpt de rechter-commissaris het misschien, maar wij nog niet', aldus de rechtbankpresident.

De verdediging stond helemaal op de achterste benen toen de rechtbank voorstelde mr. G. Panjer volgende week dinsdag als deskundige op te roepen. Panjer, voorzitter van de Vereniging van Beleggingsanalisten, heeft in deze zaak de transacties eerder als merkwaardig aangeduid. 'Daarnaast is hij voorstander van veroordelingen op basis van circumstantial evidence', wist raadsman mr. D. Doorenbos.

Hij wilde eerst een aparte zitting uittrekken om de objectiviteit en deskundigheid van Panjer te onderzoeken. Pas daarna zou Panjer als deskundige mogen optreden. De rechtbank wees dat verzoek af. Wel was de rechtbank bereid drie deskundigen te laten benoemen. 'Maar wie? Ik zou het niet zo gauw weten', riep Van Schaardenburg.

De naam van voormalig beursman en huidig Ajax-penningmeester A. van Os werd genoemd. 'Maar die heeft nu wel iets anders aan zijn hoofd.' Panjer bleef als enige kandidaat over. Alleen was hij woensdag onvindbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden