Nieuws

Rechtbank vernietigt ontslag financieel directeur Volksbank Pieter Veuger

De Volksbank mocht financieel directeur Pieter Veuger niet ontslaan. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem geoordeeld in het spoedappel dat Veuger had aangespannen tegen zijn ontslag.

Pieter Veuger in 2020. Beeld ANP
Pieter Veuger in 2020.Beeld ANP

De meervoudige kamer vernietigde een eerdere uitspraak van de rechtbank Utrecht. Veuger is door de uitspraak feitelijk nog in dienst van de bank.

De topman werd vorig jaar september ontslagen. Het moederbedrijf van onder meer SNS en ASN Bank is hem vanaf februari dit jaar alsnog een salaris van bijna 23 duizend euro per maand verschuldigd.

De topman meldde zich ziek – één dag voor hij de brief ontving dat zijn ontslag zou worden besproken met de Raad van Commissarissen. Werknemers zijn tijdens ziekte beschermd tegen ontslag, en dus oordeelt het hof dat hij niet ontslagen had mogen worden.

De Volksbank beargumenteerde dat de beschermingsregeling niet voor Veuger zou gelden omdat er geen arbeidsovereenkomst zou zijn. Dit is het geval bij beursgenoteerde vennootschappen, en hoewel de Volksbank dat technisch gezien niet is, vond het bedrijf dat het daarmee wel kan worden gelijkgesteld. Het hof is het daar niet mee eens.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor bestuurlijk Nederland. Het hof oordeelt hiermee dat statutair bestuurders dezelfde werknemersbescherming hebben als andere personeelsleden. Statutair bestuurders zijn aangesteld door aandeelhouders of de Raad van Commissarissen en hebben meer bevoegdheden dan een gewone werknemer, maar genieten geen ontslagbescherming.

Omdat het om een kort geding gaat, is de uitspraak van de rechtbank voorlopig. Beide partijen kunnen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden