Rechtbank verbiedt voorlopig proefboring NAM op Ameland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet op Ameland de proefboringen naar aardgas met zeker een jaar uitstellen. De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag de vergunning geschorst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vergunning was aangevochten door de Waddenvereniging en negen andere milieu- en natuurorganisaties. Zij wisten al eerder proefboringen in de Noordzeekustzone - de Noordzee direct ten noorden van de Waddeneilanden - te blokkeren.

De NAM meent dat zij voor de boringen op Ameland geen vergunning nodig heeft. Maar het bedrijf vond bij de rechter geen gehoor. Die oordeelde dat de proefboringen op Ameland niet wezenlijk verschillen van die op zee. De rechtbank zal zich later nog eens buigen over de geldigheid van de nu geschorste vergunningen.

Wanneer de NAM aardgasvelden aantreft, wil ze die exploiteren. Natuurbeschermingsorganisaties vrezen bodemdaling, waardoor de Waddenzee minder vaak droogvalt en minder plaats biedt aan rustende en fouragerende vogels. Volgens voorlichter F. Duut van de NAM wordt ten onrechte gevreesd voor bodemdaling. 'Een onafhankelijke commissie heeft geconstateerd dat daarvan geen sprake is, tenminste niet ten gevolge van de gaswinning in de Noordzee.'

P. de Cock, voorlichter van de Waddenvereniging, vindt het beschamend en onbegrijpelijk dat de NAM na de uitspraak van de rechter blijft volhouden dat ze voor de proefboringen op Ameland geen vergunning nodig heeft.

'De NAM heeft zich middels de ondertekening van een plan van aanpak verplicht de vergunning aan te vragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden