nieuwsrechtszaak

Rechtbank: Domino’s Pizza mag franchisenemers niet dwingen te openen voor de lunch

Domino’s Pizza Nederland mag restaurantuitbaters niet verplichten om tijdens de lunch te openen. Dat zei de rechtbank van Rotterdam woensdag in een rechtszaak waarbij 69 franchisenemers tegenover het moedermerk stonden.

Buurtbewoners hebben voor een kort moment verkoeling gecreëerd voor een fietskoerier van Domino's. Beeld Hollandse Hoogte / Ingrid de Groot
Buurtbewoners hebben voor een kort moment verkoeling gecreëerd voor een fietskoerier van Domino's.Beeld Hollandse Hoogte / Ingrid de Groot

De 69 ondernemers, zogeheten franchisenemers die zelfstandig restaurants uitbaten onder de vlag van Domino’s Pizza, zeggen dat zij bij opening tijdens de lunch verlies zouden lijden. Een door Domino’s Pizza gewenste dwangsom van 500 euro per dag is dan ook ontoelaatbaar, verklaarde de rechter van de Rotterdamse rechtbank woensdag. Alleen franchisenemers met nieuwere contracten die expliciet getekend hebben voor opening tijdens de lunch, zijn daartoe verplicht.

Met de uitspraak haalt Domino’s Pizza Nederland voor de tweede keer bakzeil in een escalerend conflict met haar eigen franchisenemers. In dezelfde zaak trok de rechter eerder al een streep door de gewoonte van Domino’s Pizza Nederland om het afzetgebied van franchisenemers te verkleinen bij een verlenging van hun contract. Domino’s is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

De afgelopen weken sprak de Volkskrant met voormalige en huidige franchisenemers van Domino’s Pizza over een groeiende opstand in hun gelederen tegen het hoofdkantoor, Domino’s Pizza Nederland. De krant kreeg ook inzage in vertrouwelijke correspondentie en juridische documenten. De franchisenemers zeggen dat hun broodheer steeds meer van hun winst naar zich toetrekt door allerlei verplichte kosten op te leggen.

De perikelen bij Domino’s Pizza zijn een voorbeeld van het soort excessen in de franchisebranche waartegen de regering heeft besloten op te treden. De positie van de 34 duizend franchisenemers in Nederland moet worden versterkt, zei staatssecretaris Mona Keijzer vorige maand tegen de Volkskrant. ‘Zeker bij grote, internationale concerns trekken franchisenemers bij een conflict met het moederbedrijf vaak aan het kortste eind.’ Een wetsvoorstel dat beoogt ‘de machtsbalans te herstellen’ gaat naar verwachting eind dit jaar naar de Tweede Kamer.

Uitbaters Domino’s Pizzarestaurants in opstand tegen hoofdkantoor: ‘Ze graaien mijn winst weg’

Domino’s is een prachtig merk, zeggen de meeste franchisenemers, maar de laatste jaren trekt dat merk een steeds groter deel van onze winst naar zich toe. Dat doet Domino’s Pizza Nederland onder andere door allerlei diensten, kortingsacties, marketingbijdragen en andere kostenposten op te leggen, stellen restauranthouders.

Staatssecretaris Keijzer: middenstanders moeten worden beschermd tegen de grote ketens waarvoor zij werken

Franchisenemers, middenstanders die een eigen Hema-filiaal of Albert Heijn-winkel bestieren, delven bij een financieel conflict met het moederbedrijf vaak het onderspit. Het is tijd voor een wet die hun positie versterkt, zegt staatssecretaris Mona Keijzer in dit interview. ‘Soms moet je in het kapitalistisch systeem ingrijpen.’

Franchisegever en franchisenemer: een huwelijksbootje dat vooral goed vaart bij mooi weer

Voordat ondernemer Marcel Boekhoorn Hema vorig jaar opkocht en rust bracht, vochten franchisenemers en Hema B.V. elkaar de tent uit. De jarenlange vete torpedeerde een verkooppoging, de keten verloor vermoedelijk tientallen miljoenen aan waarde. In recente jaren lagen ook franchisenemers van Intertoys, drogisterijketen DA en Albert Heijn overhoop met de directie. Vaak wint de franchisegever (maar niet altijd). Nederland is wat dat betreft overigens geen uitzondering: in 2017 probeerde McDonald’s 170 vestigingen in India uit te hongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden