Recessie in EU houdt aan: schulden stijgen, al daalden de tekorten iets

De begrotingstekorten zijn in de eurozone en in alle 27 EU-lidstaten in 2011 gedaald in vergelijking met 2010. De staatsschulden daarentegen stegen

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers van de Europese Unie, die vandaag zijn gepubliceerd. In de eurozone daalden de tekorten van 6,2 procent van het bruto binnenlands product in 2010 naar gemiddeld 4,1 procent vorig jaar. Dat is nog altijd 1,1 procentpunt boven de toegelaten 3 procent.

In de hele unie was een afname van 6,5 naar 4,5 procent. Nederland ging van 5,1 naar 4,7 procent.

De staatsschulden in de 17 eurolanden namen echter toe van 85,3 procent eind 2010 naar 87,2 procent eind vorig jaar. De afspraak is echter dat landen zich aan hoogstens 60 procent moeten houden. In de 27 EU-landen gezamenlijk steeg de schuld van 80 naar 82,5 procent. In Nederland nam de schuld toe van 62,9 naar 65,2 procent.

Economische activiteit
Verder bleek vandaag dat de economische activiteit in de eurozone in april zeer waarschijnlijk verder afneemt. Zowel in de industrie als in de dienstensector nam de krimp toe, zo bleek maandag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex waarmee Markit de activiteit meet, ging voor zowel de industrie als de dienstensector onverwacht verder achteruit. Die ontwikkeling wijst op een sterkere economische krimp dan in maart.

'Dit geeft aan dat de eurozone blijft vastzitten in een recessie', stelde ING-econoom Martin van Vliet. 'Door de schuldencrisis en de aanhoudende tegenwerking door het begrotingsbeleid blijft het risico op een diepere recessie groot.'

Eerder op de ochtend bleek al dat de activiteit in de Duitse industrie deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen 3 jaar is gekrompen. De samengestelde index voor de hele Duitse economie wees nog op een kleine groei.

In Frankrijk was sprake van de sterkste economische krimp sinds oktober vorig jaar. De andere economieën deden het nog slechter. Gemiddeld kromp de economische activiteit in de andere eurolanden in het sterkste tempo van de afgelopen 11 maanden.
'De recessie gaat zijn derde kwartaal in', concludeerde Markit-hoofdeconoom Chris Wiliamson. 'De situatie verslechterde in de hele regio. De krimp nam ook weer toe in de periferie van de eurozone, waardoor de twijfels over de gevolgen van bezuinigingen ongetwijfeld zullen toenemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden