Recessie: economie krimpt heel snel

In vierde kwartaal krimp met 0,9 procent...

DEN HAAG Nederland verkeert officieel in een recessie. In het vierde kwartaal kromp de economie met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is het tweede kwartaal op rij met krimp, het criterium voor een recessie.

‘Zo’n snelle omslag als dit jaar hebben we nog nooit meegemaakt’, stelde econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend bij de presentatie van de cijfers.

Op jaarbasis groeide de economie met 2 procent. Het eerst half jaar was er nog sprake van een stevige expansie, maar in het derde kwartaal keerde het tij en het vierde kende de ‘sterkste krimp in 25 jaar’, aldus Vergeer.

Nederland wordt door twee recessies geplaagd. De economie ondergaat een ‘normale afkoeling van de hoogconjunctuur’, die wordt versterkt door de financiële crisis die sinds september ‘de financiële wereld op z’n grondvesten doet trillen’. Het vertrouwen is scherp gekelderd; bedrijven en consumenten durven geen grote bestedingen meer te doen.

De teruggang komt volgens het CBS vooral doordat de uitvoer van Nederlandse producten het laatste kwartaal van vorig jaar sterk is afgenomen: 1,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De productie van de industrie daalde zelfs met 6,5 procent. De investeringen krompen licht met 0,3 procent.

Consumenten toonden zich echter onverschrokken en consumeerden in de laatste drie maanden van 2008 0,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Duurzame bestedingen, met name auto’s, daalden wel licht.

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2008 versneld verder gekrompen. De achteruitgang bedroeg 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Duitsland kromp fors met 2,1 procent. Frankrijk verkeert nu op de rand van een recessie met een teruggang van 1,2 procent in het vierde kwartaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.