Recessie drukt resultaten AkzoNobel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal de winst en de omzet fors zien dalen. ‘Het resultaat van de recessie’, aldus topman Hans Wijers.

ANP

De winst voor rente en belasting (ebit) kwam uit op 142 miljoen euro, een halvering ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 en 45 miljoen lager dan analisten hadden verwacht.

Netto kwam de onderneming uit op een verlies van 7 miljoen, waar analisten in doorsnee rekenden op een winst van 11 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent naar 3,27 miljard euro, iets minder dan de 3,36 miljard euro waar analisten op mikten. ‘De resultaten voor het eerste kwartaal bij alle onderdelen van de onderneming weerspiegelen de ernst van de wereldwijde recessie’, aldus Hans Wijers.

Moeilijk jaar
AkzoNobel herhaalde de verwachting dat 2009 een moeilijk jaar wordt, maar ziet zichzelf goed gepositioneerd om de problemen het hoofd te bieden en te profiteren van het herstel wanneer dit komt. Het concern, de grootste verfproducent ter wereld, handhaaft haar lange termijndoelen.

Volgens Wijers waren er in maart ‘enkele eerste aanwijzingen dat de omstandigheden in een aantal van onze markten mogelijk aan het stabiliseren zijn’. Hij benadrukte echter ook dat ‘de toekomst nog steeds onduidelijk is’.

Realiseren synergie
Financieel topman Keith Nichols liet weten dat AkzoNobel zich in 2009 blijft richten op ‘de voortzetting van de dienstverlening aan klanten, kostenbeheer, het genereren van cash en het realiseren van de synergie en de voordelen van de overname van ICI’. AkzoNobel nam de Britse branchegenoot ICI in 2007 over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden