Rebellen eisen bevriezing tegoeden Mobutu

De openbare aanklager in de door de Zaïrese rebellen beheerste stad Lubumbashi heeft woensdag de Zwitserse autoriteiten verzocht alle bankrekeningen en bezittingen te bevriezen die president Mobutu in Zwitserland heeft uitstaan....

REUTER; AP

Reuter, AP

BERN

De publieke aankondiging door de Zwitsers van het uit Lubumbashi ontvangen verzoek, zal volgens financiële waarnemers voor Mobutu aanleiding zijn Zwitserse tegoeden naar banken in andere landen te sluizen. Een aantal belangenorganisaties voor de Derde Wereld heeft de Zwitserse regering opgeroepen Mobutu's bankrekeningen in Zwitserland met onmiddellijke ingang te blokkeren.

President Mobutu geldt als een van de rijkste mensen op aarde, een positie die hij te danken heeft aan jarenlange plundering van de Zaïrese staatskas. Rebellenleider Kabila zei eerder dit jaar dat de Zwitserse autoriteiten de tegoeden van Mobutu behoren te bevriezen, omdat de president zijn vermogen vergaard heeft 'door te stelen van het Zaïrese volk'.

Volgens VN-medewerkers zal de toekomst van Mobutu's immense fortuin van cruciaal belang kunnen blijken bij de door Zuid-Afrika gearrangeerde besprekingen over een vreedzame oplossing voor de crisis in Zaïre. Tijdens de onderhandelingen tussen Mobutu en rebellenleider Kabila is het onderwerp 'informeel' ter sprake geweest, melden in Genève hoge functionarissen van de Verenigde Naties.

De politiek en fysiek sterk verzwakte president, wiens dagen als staatshoofd zijn geteld, zou in Zwitserland acht miljard gulden hebben gestald. Volgens andere geruchten heeft Mobutu de afgelopen maanden een aanzienlijk deel van zijn vermogen verspeeld door kost wat kost vast te willen houden aan de macht.

Behalve banktegoeden bezit Mobutu in een reeks van landen kapitale villa's. Zo heeft hij aan het meer van Genève een landgoed waarvan de waarde wordt geschat op bijna vijf miljoen gulden.

Afgelopen maand zei een hoge functionaris van de Zwitserse Bank Associatie dat zijn organisatie geen enkele aanwijzing heeft dat Mobutu geheime fondsen heeft in Zwitserland.

In Zwitserland groeit intussen de angst dat het op duistere wijze door Mobutu vergaarde en naar Zwitserland getransporteerde fortuin in een nieuw Zwitsers bankschandaal resulteert. Na de onthullingen over de Zwitserse betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden nazi-goud, zou het toch al ernstig geschonden imago van de Zwitserse bankwereld door een tweede affaire alleen maar verder worden aangetast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden