Reaal brengt markt in in erfgoed van vakbond

Reaal vertegenwoordigt het erfgoed van de vakbeweging. De groep ontstond in 1990 uit een fusie tussen De Centrale Volksbank, Concordia, Algemene Spaarbank Nederland, de Hollandse Koopmansbank en de Centrale....

Van onze verslaggever

UTRECHT

De fusie viel op het hoogtepunt van de fusiegolf tussen banken. Reaal was een van de eerste fusies van banken en verzekeraars, nog voor het samengaan van NMB Postbank en Nationale-Nederlanden tot ING Groep. Door dit fusiegeweld in de omgeving bleef Reaal als bank en als verzekeraar toch een kleintje in de wereld van het grote geld.

M. Kwakman werd de eerste bestuursvoorzitter. Na één jaar nam W. Tuinenburg het roer over. Hij was vijf jaar eerder als penningmeester van de Industriebond FNV naar de Centrale overgestapt. Tuinenburg, die begin jaren zeventig nog bij de beruchte Hoogovens-stakingen als NVV-bestuurder samen met Arie Groenevelt op de barricaden stond, besloot tot een ingrijpende reorganisatie van de nieuwe financiële vakbondskolos.

De reorganisatie drukte enkele jaren de winst. CVB, de volksbank, werd verkocht aan nota bene SNS. Niettemin werd in 1992 Proteq overgenomen dat als direct-writer verzekeringen ging verkopen aan FNV-leden. In 1995 sloeg Reaal de vleugels verder uit met de aanschaf van de Alkmaarse verzekeraar het Hooge Huys en de Zwitserse verzekeraar Helvetia. Een nieuw hoogtepunt in de expansiestrategie is de fusie met de SNS Groep. Daarmee komt de eerder aan de SNS verkochte CVB Bank weer terug in het oude nest.

De FNV heeft nu nog 51 procent van de Reaal-aandelen in handen. De rest is in handen van een stichting die wordt bestuurd door de directie en commissarissen van het bedrijf. 'Eigenlijk is de resterende 49 procent van het bedrijf zelf', concludeert Tuinenburg.

Sinds de fusie van het tafelzilver tot Reaal heeft de FNV geen dividend ontvangen. 'Dat mocht voor expansie in het bedrijf blijven', zegt een FNV-woordvoerder. Als genoegdoening sponsort Reaal FNV-activiteiten. Het jaar 1996 moet het eerste jaar worden waarover Reaal de FNV dividend betaalt.

Door de fusie verwatert het FNV-belang waarschijnlijk tot 20 procent. Volgens betrokkenen is de FNV niet van plan het aandelenpakket lang aan te houden. De invloed wordt te gering.

Wel profileert Reaal zich met ideëele doelstellingen. De werkwijze is daarbij niet anders dan andere banken en verzekeraars. De Algemene Spaarbank Nederland heeft principes: 'Rente zonder bijsmaak.'

Na de fusie van de vakbondsinstellingen in 1990 is de sfeer echter verzakelijkt. 'We zijn een kapitalistisch bedrijf op een kapitalistische markt', erkende Tuinenburg drie jaar geleden. 'Reaal regelt het allemaal' is na 'foutje bedankt' nu de slogan zonder ideële bijsmaak.

De Reaal Groep heeft een eigen vermogen van 559 miljoen gulden. De winst steeg vorig jaar naar ruim 50 miljoen gulden, voor het overgrote deel uit verzekeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden