RBS Nederland ten onder aan verliezen

Na de overname van delen van ABN Amro in 2007 telde Royal Bank of Schotland 2.500 werknemers in Nederland. Over drie jaar zijn dat er nog misschien nog maar tien.

De vestiging van RBS aan de Zuidas in Amsterdam. Er blijft nauwelijks werk overBeeld Co de Kruijf/Hollandse Hoogte

Royal Bank of Scotland (RBS) trekt zich vrijwel helemaal terug uit Nederland. Hierdoor komen zeshonderd mensen op straat te staan.

Het is niet alleen een klap voor de Zuidas van Amsterdam, waar RBS een eigen kantoortoren heeft. RBS is ook sinds 2009 de huisbank van de Nederlandse staat. Alle betalingen van de staat verlopen via RBS. Dat contract loopt nog tot 2016 door.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde het banenverlies 'zeer vervelend voor de mensen die het betreft en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid in Nederland'.

Bankentrio

Oorzaak van de reorganisatie zijn de zich opstapelende verliezen bij de Britse bank. RBS leed vorig jaar een verlies van 3,5 miljard pond (4,8 miljard euro), het zevende verliesjaar op rij. Daarnaast stopt de bank met de verzorging van het internationale betalingsverkeer omdat daar door nieuwe regelgeving geen geld meer mee kan worden verdiend. Die activiteit was geconcentreerd in Amsterdam.

RBS kwam in 2007 naar Nederland als een van leden van het beruchte bankentrio dat voor liefst 72 miljard euro via een vijandig bod ABN Amro overnam. RBS werd eigenaar van het grootste deel van ABN Amro, waaronder de zakenbankactiviteiten in Londen en Amsterdam. Hiermee kreeg RBS in Amsterdam een vestiging met 2.500 mensen. Daarvan zijn er nu nog 650 over.

De overname werd door de kredietcrisis een groot fiasco. Juist RBS bleek het grootste deel van de giftige kredieten van ABN Amro te hebben. In 2008 werd een verlies genomen van 24 miljard pond, een bedrag dat behoort tot de top-10 van grootste bedrijfsverliezen ooit.

RBS werd in 2008 gered door de Britse staat, die nu nog 81 procent van de aandelen heeft. Het totale verlies sinds de crisis is opgelopen tot de astronomische som van 50 miljard pond (68 miljard euro). Dat was deels ook te wijten aan het feit dat de bank bijna in alle grote financiële schandalen - van de libor-zaak tot de valutamanipulatie - verwikkeld bleek te zijn. Ondanks de verliezen keerde de bank toch regelmatig bonussen uit. Dit jaar kwam de bank in opspraak door een bonuscheque van 421 miljoen pond voor zijn tophandelaren.

De Britse staat wil van RBS een nationale retailbank maken, wat betekent dat alle zakenbankactiviteiten en buitenlandse operaties worden afgestoten of ingekrompen. Topman Ross McEwan heeft bepaald dat RBS zich uit 25 van de 38 landen terugtrekt waarin zij nu nog actief is. RBS stopt in Nederland met het internationale betalingsverkeer. De kredietverlening aan Nederlandse bedrijven zal worden geconcentreerd in Londen. 'De gevolgen voor het personeel zijn groter dan voor de klanten', aldus bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van RBS in Nederland. Wat resteert in Amsterdam zijn de handel in valuta- en rentederivaten.

Koninklijke verliesmaker
De Royal Bank of Scotland dankt haar koninklijke status aan koning George I, die de bank ooit het recht gaf bankbiljetten van 1 pond uit te geven. RBS was een florerende Schotse bank en een populair overnamedoelwit. In 2000 besloot de bank zelf jager te worden en nam de Engelse bank NatWest over, waarmee zij de een-na-grootste bank van het land en een van de grootste van Europa werd. Om tot een nog grotere internationale speler uit te groeien nam RBS in 2007 met Fortis en het Spaanse Santander ABN Amro over.

ABN Amro

Volgens CNV Dienstenbond zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven. Een bestuurder van vakbond FNV Finance sprak van een 'dramatische ontwikkeling'. 'Het grootste deel van de werknemers komt van ABN Amro. Die mensen hebben eerst het verkoopproces van die bank moeten doorstaan en zijn vervolgens bijna constant geconfronteerd met reorganisaties. Nu wordt de stekker er definitief uitgetrokken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden