Raven op oud frituurvet: duurzaamheid in de festivalwereld

Waar de gemiddelde bezoeker doordeweeks kiest voor een plofkip, eet hij op het festival biologisch-dynamisch. Organisatoren hebben steeds meer oog voor ecologie.

Jarl van der Ploeg
null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Een plek om te feesten, te flirten, te dansen, te drinken, nog een keer te flirten en weer verder te feesten: het festival. Een festival is bij uitstek de plek waar alles is toegestaan. Een plek bij uitstek bovendien om je voor één zonnig weekend te wanen in een wereld zoals die zou moeten zijn. Tijdens Woodstock, augustus 1969, was dat hoofdzakelijk een wereld vol vrijheid, euforische blijheid, liefde, seks en vrede. Bij feesten van de globally warmed generation is daar een ander ideaal bij gekomen: duurzaamheid.

Dat was afgelopen weekend goed te zien in Amsterdam op het DGTL-festival; het eerste grote dancefeest van aanstaand seizoen. 'Een festival is meer dan een muzikale ervaring', zei de organisatie tegen de pakweg dertigduizend bezoekers. 'Het is een tijdelijke stad, die knelpunten in de samenleving kan aanstippen en duurzame verandering kan stimuleren.'

Want waar de gemiddelde bezoeker op dinsdag misschien eerder kiest voor de plofkip dan voor de Kip van Morgen, eet hij tijdens festivals als DGTL minstens biologisch-dynamisch. Doordeweeks vergt het scheiden van afval misschien net te veel moeite, net zoals overstappen op groene stroom, maar op Awakenings, Free Your Mind, Welcome to the future, Mysteryland, Lowlands en de hele rambam gelden dat soort bezwaren niet.

Energytrailer

'Duurzaamheid in de festivalwereld is serious business', zegt Lilly van Geest, docent bij de hbo-duurzaamheidsopleiding aan het Almeerse CAH Vilentum. 'Er zijn zo'n zevenhonderd festivals per jaar in Nederland, met in totaal wel 21 miljoen bezoekers. Wij merken dan ook dat het verduurzamen van festivals een van de meest populaire onderwerpen is bij onze studenten. Ze vinden het belangrijk, het is dicht bij hun eigen belevingswereld en ze merken bovendien dat festivals de plek zijn om duurzaamheid een gezicht te geven. Mensen staan op zulke momenten juist open voor het nieuwe.'

Een van de studenten van Van Geest werkte als stagiair mee aan de Energytrailer. Een trailer van 6 bij 2 meter met daarop 24 zonnepanelen en inklapbare armen, die afgelopen weekend op DGTL stond. De inklapbare armen kunnen dusdanig bewegen dat de panelen op precies de juiste zonnestand kunnen worden geplaatst.

Ook zijn er stagiairs die werken aan mobiele composttoiletten die niet meer afhankelijk zijn van het chemische blauwe goedje bekend van de dixi's, maar waar uitwerpselen worden omgezet in organisch compost. Er zijn studenten bezig met mobiele waterreinigers waar douchewater wordt omgezet in drinkwater, enzovoorts.

Voorloper

Nederland, waar de gemiddelde festivalganger ongeveer een kilo afval per dag produceert, is sowieso een van de voorlopers op het gebied van festivalverduurzaming. Dat is goed terug te zien bij de sinds 2007 in het leven geroepen A Greener Festival Awards, waarbij onlangs de Nederlandse feesten Indian Summer Festival en Welcome To The Future in de prijzen vielen. Ze wonnen dankzij de extra aandacht voor bijvoorbeeld het heffen van statiegeld op drinkbekers, op waterflesjes van herbruikbaar plastic en op slim vervoer van en naar het festival om de CO2-uitstoot te beperken.

Vorig jaar werd er op Lowlands bovendien geëxperimenteerd met een nieuw initiatief dat een einde moet maken aan de belastende gewoonte van een op de vier festivalgangers met een goedkoop lichtgewichttentje (plusminus dertig 1,5-literflessen cola aan plastic) om dat na een feestweekend te dumpen . De zogenoemde One Night's Tent was er te koop; 40 euro aan goedkoop plastic en helemaal klaar om gerecycled te worden na drie dagen vertier. Ook kwam een Amerikaans bedrijf met een koepeltentje dat in een handomdraai omgetoverd kan worden in een vuilniszak.

Maar een van de grootste bijdragen aan een kleinere de ecologische voetafdruk van festivals komt van de stroomvoorziening, zegt Bastiaan de Boer van Greenchoice. Zijn bedrijf werkte dit jaar voor het eerst samen met DGTL in Amsterdam, met als doel tijdens de editie van 2016 met een doorbraak te komen.

Stap extra

'DGTL is een ander festival dan andere', zegt De Boer. 'Het heeft iets rauws en heeft plaats in het begin van het festivalseizoen. Dan is het vaak wat kouder en eerder donker. Verder zit het op een locatie met veel buitenterreinen. Het festival moet dus leven met de elementen. En dat kost stroom. Nu is DGTL van oudsher al een van de betere jongetjes van de klas wat betreft duurzaamheid, maar we willen samen een stap extra zetten via de stroomvoorziening.'

Er zijn al wel festivals die experimenteren een meer klimaatneutrale energietoevoer. Zo liet het eveneens Nederlandse Mysteryland een groot deel van de bedrijfscatering al eens draaien op oud frituurvet. Maar de extra stap die DGTL wil zetten, is dat het helemaal af wil van de vervuilende generatoren waar praktisch alle festivals op draaien.

Via een aansluiting op het vaste energienetwerk, inclusief een groenestroomcontract, moet DGTL volgend jaar april het eerste Nederlandse festival zijn wat volledig CO2-neutraal is. Helemaal klaar voor dertigduizend gasten die zich een zonnig weekend lang kunnen wanen in een wereld zoals die zou moeten zijn.

Vragen over milieuvriendelijk gedrag of tips voor deze rubriek?

Mail naar groen@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden