Rapport: Nederlanders letten goed op hun gelduitgaven

Nederlanders staan dit jaar iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen vergeleken met vorig jaar. Dat concludeert het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, in een vandaag verschenen onderzoek.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens het rapport let het gros van de Nederlanders over het algemeen goed op de uitgaven. De helft zegt zelfs 'heel goed' op te letten (52 procent). Een meerderheid spaart (87 procent), 58 procent heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan en twee derde heeft geen betalingsherinneringen ontvangen. 'Hierin zien we een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar', concludeert Wijzer in geldzaken.

Buffer
Ruim zes op de tien Nederlanders heeft nu een buffer voor de korte termijn, waarmee ze iets beter voorbereid zijn op financiële tegenslagen vergeleken met 2013. Het bedrag in dit spaarpotje is bij ruim een kwart van de mensen hoger dan 5000 euro.

Mensen in loondienst letten volgens de onderzoekers minder goed op hun financiën, zij staan vaker rood en ontvangen vaker betalingsherinneringen. Zij beschikken echter vaak wel over een goede buffer om onvoorziene gebeurtenissen financieel op te vangen. Niet-werkenden houden daarentegen hun financiën goed in de gaten, maar hebben relatief weinig spaargeld en buffers.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden