Randstad-baas wil jaarlijks 80 duizend immigranten, vooral in ict en techniek

Geheel in strijd met recente populistische pleidooien voor het sluiten van de grenzen wil uitzendconcern Randstad niet minder immigranten in Nederland, maar meer. Zo'n 80 duizend per jaar, om precies te zijn.

Beeld anp

Die immigranten zijn nodig omdat er grote tekorten zijn op de arbeidsmarkt, zei Randstad-topman Jacques van den Broek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij doelt op goed opgeleide arbeidskrachten uit het buitenland die vacatures moeten opvullen voordat de economie schade ondervindt. 'Ik pleit voor een pro-actieve immigratiestrategie zodat we heel actief op zoek gaan naar die mensen', zei Van den Broek dinsdag tegen de NOS. 'We hebben ze heel hard nodig, anders gaat het de economische groei in de weg zitten.'

Volgens de Randstad-baas zijn er jaarlijks 80 duizend mensen nodig - ongeveer 1 procent van de beroepsbevolking . 'We weten waar ze zitten. Ze komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit India maar ook uit Zuid-Europa.'

Van den Broek kreeg dinsdag bijval van het UWV. De uitkeringsinstantie meldde dinsdag dat werkgevers weer vaker problemen hebben om vacatures te vervullen. Vooral in de techniek en ict is er sprake van personeelsschaarste, maar ook in de zorg, de bouw en het onderwijs. Bij technische beroepen gaat het onder meer om onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters, in de ict om programmeurs en in de bouw om vakmensen als metselaars en timmerlui.

Randstad kwam met het pleidooi voor meer immigranten bij de presentatie van cijfers over het vierde kwartaal. Daaruit bleek dat in Nederland de omzetgroei achterblijft, met een plus van slechts 2 procent. Dat komt volgens het uitzendconcern omdat de Nederlandse tak kieskeurig blijft over het rendement dat een opdracht oplevert. Veel opdrachten worden tegen prijzen verstrekt die Randstad te laag vindt. Op termijn zal de focus op rendement zich uitbetalen, verwacht het bedrijf.

Randstad boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 5,5 miljard euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de Europese markt en dan met name Frankrijk en Duitsland. De omzet per werkdag nam daar met 10 procent toe. In Spanje en Italië werd ook een dubbelcijferige groei geboekt. Volgens Randstad versnelt de groei in Europa, maar moet worden afgewacht of die versnelling fundamenteel is. Januari en februari wijzen erop dat de lijn van vorig kwartaal wordt doorgetrokken, aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden