Rampenplannen voor vliegongeval ontbreken

Bijna alle gemeenten met een vliegveld op hun grondgebied hebben geen rampbestrijdingsplan voor vliegtuigongevallen. Gemeenten en vliegveldpersoneel oefenen veel te weinig samen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren na het ongeluk met een Hercules-vliegtuig in Eindhoven. Daarbij vielen 34 doden.

Als de hulpverlening beter zou zijn geweest, was dat aantal vermoedelijk lager uitgevallen, zo bleek uit officiële onderzoeken.

Dijkstal heeft de conclusies van het onderzoek maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het rapport is kritisch over 'de kwaliteit van de organisatorische voorbereiding op vliegtuigongevallen'. De alarmregelingen brandbestrijding zijn nauwkeurig, maar de redding en de geneeskundige ondersteuning zijn veel minder goed geregeld. Dat geldt voor zowel regionale als militaire luchtvaartterreinen.

Dijkstal wil de gemeenten verplichten deel te nemen aan tweejaarlijkse oefeningen om de hulpverleningsorganisatie op en rond luchtvaartterreinen te beoefenen en te toetsen. In 1997 zijn voor alle vliegvelden oefeningen met de gemeente gepland, maar voor 1998 hebben acht vliegvelden geen enkele gezamenlijke oefening op de agenda staan.

Opvallend is dat het vliegveld Eindhoven, waar de Hercules-ramp plaatsvond, het aantal jaarlijkse oefeningen heeft teruggebracht van drie naar één.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden