Rally op Wall Street door sterk groeicijfer

NEW YORK (ANP) - Goed nieuws over de Amerikaanse economie zette de beurzen op Wall Street donderdag van meet af aan op winst. De Amerikaanse economie bleek in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan gedacht. Ook een daling van de olieprijs deed de stemming onder beleggers goed.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handelsdag een stand van 11.667 punten, een winst van 1,4 procent. De breed samengestelde S&P 500 won 1 procent op een stand van 1294 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij en noteerde een stand van 2402 punten.

De Amerikaanse economie groeide in de periode van april tot en met juni met 3,3 procent op jaarbasis, terwijl in de eerste raming in juli werd uitgegaan van een economische groei van 1,9 procent op jaarbasis. De bijstelling is hoger dan analisten hadden voorspeld. Zij voorzagen een opwaardering van de economische groei tot 2,7 procent op jaarbasis.

Toename export

In het eerste kwartaal groeide het Amerikaanse bbp nog slechts met 0,9 procent. De versnelling van de economische groei in het tweede kwartaal is vooral te danken aan de toename van de export en van de consumptie door huishoudens.

Vooral aandelen van industriële concerns en van de detailhandelaren zaten in de lift. ,,Je wilt niet graag een tekort aan aandelen hebben als belegger met een economie die beter draait dan verwacht'', aldus een Amerikaanse vermogensbeheerder uit Minneapolis.

Banenmarkt

Zo steeg het zwaargewicht aandeel Caterpillar met 3,2 procent. Topman Jim Owens van de machinebouwer gaf aan te verwachten dat de activiteiten in China vanaf 2010 verdubbeld zijn.

De rooskleurige gang van zaken in de Verenigde Staten kwam ook tot uiting in cijfers over de banenmarkt. Het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen vorige week is lager uitgekomen dan voorzien.

Financiële sector

Nieuws over hypotheekbank Fannie Mae voedde een voorzichtig optimisme over de financiële sector. Enkele wijzigingen in het management en een positieve analyse door zakenbank Lehman Brothers deden de koers van de hypotheekverstrekker met 11 procent stijgen.

Freddie Mac, het kleinere broertje van Fannie Mae, noteerde ook een flinke koerswinst, van ruim 9 procent. De twee hypotheekverstrekkers staan symbool voor de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De regering lanceerde deze zomer een plan waarin beide hypotheekverstrekkers, indien nodig, financiële overheidssteun krijgen.

Een daling van de olieprijs na geruststellende woorden van het Internationale Energie Agentschap (IEA) had een positief effect op de aandelenmarkten. Een lagere olieprijs betekent doorgaans minder kosten voor bedrijven. In afwachting op de hevige tropische storm Gustav die dit weekend de Golf van Mexico bereikt, gaf het IEA aan de oliereserves aan te wenden mocht de productie in de regio tot stilstand komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden