Radioman zweeg voor 1,8 miljoen

John Laws, een populaire en controversiële radiopresentator bij het station 2UE uit Sydney, fungeert in zijn dagelijkse praatprogramma als stem van het volk....

Dat volk, hier: de Australiërs, klaagt de laatste maanden steen en been over de steeds hogere prijzen die het moet betalen voor banktransacties, vooral over de boete van één gulden die je moet betalen als een verkeerde pincode is ingetoetst.

Laws hield dus geregeld tirades tegen banken en bankmensen, en zette luisteraars aan tot verzet tegen de toenemende macht van de banken. Maar de radioman lijkt toch meer begaan met zijn bankrekening dan met de sores van zijn luisteraars. Laws zou 1,2 miljoen Australische dollar (1,8 miljoen gulden) hebben aangenomen van de grootste vereniging van banken in Australië.

Voortaan zou hij zich in zijn praatprogramma niet meer negatief over de banken uitlaten. Luisteraars die in de uitzending een paar kritische verhalen over de banken willen vertellen zou hij direct afkappen.

In de Australische media woedt nu een discussie over de vraag of het ethisch verantwoord is dat een journalist zich laat betalen om bepaalde ideeën uit te dragen. Laws vindt dat zijn journalistieke integriteit helemaal niet op het spel kan staan, omdat hij geen journalist zou zijn maar een artiest. En die, aldus Laws, mogen roepen wat ze willen, zolang het maar niet strafbaar is.

Het Australische Commissariaat voor de Media onderzoekt de zaak. Laws en zijn collega's bij 2UE moeten al hun inkomsten uit nevenactiviteiten openbaar maken. Bovendien moeten Laws en vertegenwoordigers van de vereniging van banken volgende maand voor een openbare commissie verschijnen.

De radio-artiest kan in elk geval naar het geld fluiten. Nu de geheime deal op straat ligt heeft de vereniging van banken de overeenkomst opgezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden