Rabocommissaris Van Dalen treedt terug om corruptieaffaire

Rabocommissaris Henk van Dalen is gestruikeld over een corruptieaffaire bij het Russisch-Nederlandse belbedrijf VimpelCom. Volgens een persbericht van de bank is Van Dalen op eigen initiatief opgestapt.

Beeld anp

De zaak VimpelCom draait om steekpenningen die zouden zijn betaald aan onder anderen Gulnara Karimova, de dochter van president Kamirov van Oezbekistan. Volgens berichten zou VimpelCom 30 miljoen dollar aan haar hebben overgemaakt. Dat gebeurde volgens NRC handelsblad op 19 oktober 2011, in een periode dat Van Dalen financieel bestuurder was van VimpelCom. VimpelCom zou zich dankzij de steekpenningen hebben kunnen ontfermen over een telecombedrijf in Oezbekistan.

De zaak-VimpelCom loopt al jaren. Waarom Van Dalen nu besloot 'tijdelijk' terug te treden, kon een woordvoerder van de bank niet vertellen. Maar het lijkt erop dat de affaire snel uit de hand loopt. Donderdagavond werd op het vliegveld van Oslo de oud-topman van VimpelCom, Jo Lunder, opgepakt wegens zijn betrokkenheid bij de affaire.

Het lijkt waarschijnlijk dat de arrestatie van Lunder, met wie Van Dalen bij VimpelCom nauw samenwerkte, voor hem de doorslag heeft gegeven. Noorwegen is nu al het vijfde land dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de steekpenningenaffaire. Nederland startte zijn onderzoek in 2014, en ook de Verenigde Staten, Zwitserland en Zweden doen onderzoek.

VimpelCom is een van de grootste telecombedrijven in Rusland met een omzet van rond 20 miljard euro. Het heeft ook activiteiten in tal van Afrikaanse landen, zo goed als de hele voormalige Sovjet-Unie en in Italië en Noorwegen. Het heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, plus nog meer dan twintig vennootschappen. Het heeft een beursnotering op Nasdaq in New York.

Gulnara Karimova, de dochter van president Kamirov van OezbekistanBeeld epa

Geen illusies

VimpelCom heeft zelf niet de illusie dat het zonder kleerscheuren uit deze omkoopaffaire komt. Eerder deze week maakte het bedrijf bekend dat het 817 miljoen euro opzij heeft gezet voor eventuele boetes in Nederland en de Verenigde Staten. Het bedrijf leed daardoor een verlies van bijna een miljard.

Zowel Amerikaans, Nederlandse als Zwitserse autoriteiten hebben banktegoeden van het Russisch-Nederlandse bedrijf bevroren. Dat zou gaan om vele honderden miljoenen euro's. NRC Handelsblad meldde eerder dat de Nederlandse justitie 650 miljoen euro wil terughalen die ten onrechte is weggelekt naar de corrupte activiteiten in Oezbekistan.

Met het schandaal komt ook het Noorse staatsbedrijf Telenor in problemen. Telenor is een van de grootste aandeelhouders van VimpelCom. Het concern bezit 33 procent van de aandelen en maakte vorige week bekend van die aandelen af te willen. Het concern heeft een advocatenkantoor ingehuurd om zijn rol in de affaire te onderzoeken, maar de Noorse minister van Economische Zaken wachtte dat onderzoek niet af en ontsloeg de bestuursvoorzitter van het concern. De grootste aandeelhouder is de Russische oligarch Michael Fridman.

Rabobank werd ook opgeschrikt door een bericht op de journalistieke website De Correspondent. Rabobank zou gestolen landbouwgrond hebben gekocht in Roemenië. Roemeense staatsprocureurs en anti-corruptieautoriteiten zouden onderzoek doen naar tenminste elf lappen grond. De bank kocht die landerijen afgelopen jaar via Rabo Farm, maar volgens De Correspondent werden de voormalige eigenaren bedrogen. Een woordvoerder van de Rabobank liet weten de zaak in onderzoek te hebben. ‘De zaken die aan de orde komen staan haaks op waar wij voor staan’, zei een woordvoerder tegen het ANP.

Volgens de verklaring van de Rabobank is Van Dalen opgestapt omdat 'commissarissen boven iedere twijfel verheven behoren te zijn', en dat is na de arrestatie van Lunder kennelijk niet meer het geval.

Van Dalen is ook commissaris bij retailbedrijf Macintosh en bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM. Hij is volgens Managementscope ook lid van de raad van toezicht bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij was eerder financieel bestuurder bij DSM en postbedrijf TNT.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden