Rabobankdirecteuren in VS wisten van misstanden in filialen bij Mexicaanse grens: een reconstructie

De Rabobank heeft geprobeerd het witwasschandaal in de VS in de doofpot te stoppen, blijkt uit stukken van justitie in Amerika. De bank schikte de zaak deze week voor 298 miljoen.

Koen Haegens
null Beeld anp
Beeld anp

2006: eerste waarschuwingen

Het beleid waarmee Rabobank witwassende drugshandelaren de pas moet afsnijden, rammelt aan alle kanten. Met die boodschap meldt de Amerikaanse toezichthouder OCC zich in 2006 voor het eerst.

Vier jaar eerder heeft de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank haar eerste grote overname gedaan in Californië. Het zijn de jaren van triple A; van tomeloze, mondiale dadendrang. Tot de boedel van de Valley Independent Bank behoren ook enkele filialen op de Amerikaans-Mexicaanse grens. Zoals het stadje Calexico, waar de plaatselijke bevolking moet gniffelen bij de naam van de nieuwe eigenaar. Rabobank, dat klinkt als rob a bank.

Bankieren in de door drugshandelaren geteisterde grensstreek blijkt spelen met vuur. 'Ik kwam er veel en zag geregeld motorrijders met koffers vol dollarbiljetten aan de balie staan', vertelt de voorzitter van de plaatselijke Kamer van Koophandel later tegen de Volkskrant-correspondent. 'Gepantserde trucks reden af en aan om het contant gestorte geld af te voeren.'

In reactie op meerdere waarschuwingen verzint RNA, de Amerikaanse dochteronderneming van de Rabobank, een oplossing: de draaideur. Dat is het mechanisme waarbij toezichthouders overstappen naar banken, en vice versa. In dit geval treedt uitgerekend de vrouw in dienst bij RNA die haar even daarvoor nog namens de OCC onder het vergrootglas heeft gelegd. Het zal weinig helpen. Jaren later duikt deze LauraA. op als een van de hoofdpersonen in het onderzoek van de Amerikaanse justitie.

2011: drugsgeld witwassen

Vijf jaar na de eerste waarschuwing leggen de autoriteiten beslag op drie Rabobank-rekeningen. Ze zijn gebruikt om Mexicaans drugsgeld wit te wassen. Het betreft onder meer een fitnessketen en een autohandelaar. Veel tegengas lijken de Rabo-filialen zulke klanten niet te geven. Zo is er de zakelijke rekeninghouder die tussen 2009 en 2012 jaarlijks voor meer dan 1miljoen dollar contant laat opnemen bij het Rabo-filiaal in Tecate. Het geld verdwijnt, vaak meerdere keren per dag in tranches van 9.500dollar, over de Mexicaanse grens. De afdeling die hier vraagtekens bij zou moeten zetten, kampt als gevolg van bezuinigingen met onderbezetting. Controle kost immers geld. De schimmige activiteiten blijken daarentegen lucratief. Niet voor niets behoort Calexico tot de winstgevendste vestigingen.

2013: de toezichthouder om de tuin leiden

In hetzelfde jaar dat justitie bekendmaakt dat er een formeel onderzoek loopt naar RNA, blijkt dat de bank zich bezondigt aan veel meer dan alleen onoplettendheid. Lokale leidinggevenden liegen meerdere malen tegen de toezichthouder.

Eén medewerker trekt hierover aan de bel. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat een hoger geplaatste directeur bij de Rabobank daarop een e-mail ontvangt met het verzoek deze vrouw te ontslaan. Want, schrijft de lokale leidinggevende, 'ik heb er geen enkel vertrouwen in dat zij in de toekomst de bank zo goed mogelijk zal representeren'. Het is niet bekend of en hoe hierop gereageerd is, maar kort daarop moet de kritische medewerker met verlof.

Februari 2018: miljoenenschikking

'Toen Rabobank erachter kwam dat een aanzienlijk aantal transacties van klanten wees op internationale drugshandel, georganiseerde misdaad en witwaspraktijken, koos zij ervoor de andere kant op te kijken', stelt openbaar aanklager John Cronan woensdag in een persbericht. Maar liefst 298miljoen euro kost het Rabobank om te schikken met de Amerikaanse justitie.

Daarmee hoopt de huidige, nieuwe Rabo-top een punt te zetten achter een slepend schandaal. De omstreden vestiging in Calexico is inmiddels gesloten. De betrokken leidinggevenden hebben de Rabobank verlaten.

Toch kan de affaire een staartje krijgen. In Nederland loopt namelijk nog een aanklacht. Volgens de advocaat en zijn in Amsterdam woonachtige Mexicaanse cliënt spelen banken als de Rabobank een cruciale rol in het verdienmodel van de gevreesde narcobendes. Hun redenering: als er niemand meer is om die jaarlijkse inkomsten van naar schatting 48miljard euro wit te wassen, zullen de gruwelijke praktijken van de drugskartels heel wat minder lonend zijn.

Het Openbaar Ministerie moet de top van Rabobank vervolgen wegens medeplichtigheid aan moord en andere misdaden gepleegd door Mexicaanse drugskartels.

Onze correspondent Marjolein van de Water zag in Calexico dat de meeste mensen er hier niet van opkijken dat Rabobank betrokken is bij het witwassen van drugsgeld. 'Bij Rabobank leek meer geld om te gaan dan bij andere banken in de stad', aldus de 64-jarige voorzitter van de lokale Kamer van Koophandel. 'Gepantserde trucks reden af en aan om het cash gestorte geld af te voeren.' (+)

Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. De Mexicaanse stad Durango is een toegangspoort tot de beruchte Gouden Driehoek, het berggebied waar drugskartels heroïne en wiet produceren. Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. Rabobank heeft een filiaal in de buurt. 'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig.' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden