NieuwsCoronacrisis

Rabobank zet zich schrap en houdt miljard extra achter de hand wegens coronacrisis

De Rabobank zet zich schrap voor economische klappen in de nabije toekomst. De coöperatieve bank uit Utrecht houdt nog eens een miljard euro extra achter de hand, vanwege verliezen op leningen die door de coronacrisis mogelijk nooit zullen worden terugbetaald.

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank. Volgens Draijer valt de schade door de coronacrisis voor de Rabobank nog mee. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank. Volgens Draijer valt de schade door de coronacrisis voor de Rabobank nog mee.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de Rabobank donderdag publiceerde. Volgens topman Wiebe Draijer zijn ‘de economie en de mensen midscheeps geraakt’ door corona, maar valt de concrete schade tot nu toe mee. Dit met dank aan de ruime en effectieve steun van de overheid.

Ook hielp de in verhouding met andere landen relatief soepele lockdown mee de economische schade te beperken. Volgens Draijer is het grootste deel van de klanten van de bank (nog) financieel gezond. Ook op de huizenmarkt − Rabo is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland − is er nog weinig aan de hand. Maar volgens de boekhoudregels moeten banken voorzieningen treffen als de vooruitzichten verslechteren.

Er is in de eerste zes maanden 1,4 miljard euro toegevoegd aan de stroppenpot van Rabobank, tegen 400 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Er zit nu in totaal ruim 5 miljard euro in die stroppenpot. Door die extra voorzieningen, en door de vanwege corona teruggelopen economische activiteit, kelderde de winst over de eerste zes maanden met 81 procent, tot 227 miljoen euro. De Rabobank blijft ook last houden van de lage rentes, die door stimuleringsingrepen van centrale banken niet snel zullen stijgen.

Onzekerheid

Vanwege corona is de onzekerheid over de rest van het jaar groot. In hoeverre de stroppenpot ook echt moet worden aangesproken, is hierdoor onduidelijk. Economen van de Rabobank houden rekening met een krimp van de Nederlandse economie met 5,7 procent dit jaar. Volgend jaar zou dan een bescheiden herstel van 2,9 procent volgen. In dit scenario is geen rekening gehouden met een grote tweede coronagolf, waardoor opnieuw beperkende maatregelen nodig zouden zijn.

De certificaathouders hoeven voorlopig niet op een extraatje te rekenen, althans niet in contanten. Als coöperatieve bank heeft Rabo geen aandelen, maar ledencertificaten. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de banken opgedragen vanwege de coronacrisis voorlopig geen contanten uit te keren aan de kapitaalverschaffers. Wel bekijkt de Rabobank of er extra certificaten kunnen worden uitgedeeld aan de leden, om de relaties goed te houden.

Nog een onzekerheid voor de Rabobank: een mogelijke boete van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die droeg de bank op om voor 1 april 40 duizend klantdossiers nog eens door te lichten op mogelijke witwasrisico’s, omdat de eerdere onderbouwing daarvan onvoldoende was. Rabobank geeft aan dat het nog niet bekend is wat het oordeel van DNB zal zijn en hoopt zelf op meer duidelijkheid in het najaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden