Update

Rabobank wint rechtszaak van Rasmussen

Michael Rasmussen is tijdens de Ronde van Frankrijk van 2007 terecht ontslagen door zijn werkgever Rabo Wielerploegen. Dat heeft raadsheer Knottnerus van het Gerechtshof in Arnhem vanochtend bepaald. De Deense renner had, wellicht om dopingjagers te ontwijken, gelogen over zijn verblijfplaatsen voor die Tour.

Michael Rasmussen. Beeld EPA
Michael Rasmussen.Beeld EPA

Eerder had een rechter in Utrecht in 2008 bepaald dat er niet voldoende grond was voor ontslag op staande voet. Rasmussen kreeg een schadevergoeding van ruim 700.000 euro. Beide partijen gingen in beroep waarna het aan Rabobank was aannemelijk te maken dat de ploegleiding pas in de slotweek van de Tour er achter kwam dat de Deen bedrog had gepleegd. Rasmussen, die ruim 5 miljoen euro eiste, moet het grootste deel van de 7 ton terugbetalen.

Voormalig ploegleider Theo de Rooij tijdens de Tour de France van 2007, waar Rasmussen als drager van de gele trui door Rabobank naar huis werd gestuurd. Beeld epa
Voormalig ploegleider Theo de Rooij tijdens de Tour de France van 2007, waar Rasmussen als drager van de gele trui door Rabobank naar huis werd gestuurd.Beeld epa

Rasmussen was in de Tour van 2007 op weg naar de eindzege, toen via een Italiaanse tv-verslaggever per toeval naar buiten kwam dat hij in juni in de Dolomieten was gesignaleerd, terwijl hij Mexico als verblijfplaats had opgegeven aan de internationale wielrenunie UCI. Nog voor de Tour werd hij door zijn ploeg beboet wegens administratieve slordigheid.

Onder anderen toenmalig teambaas Theo de Rooij en oud-ploegleider Erik Breukink hielden voor de rechter vol niet te hebben geweten dat de Deen de boel belazerde. Rasmussen gaf tal van voorbeelden waaruit moest blijken dat dat wel het geval was, maar raadsheer Knottnerus ging niet mee in die gedachtegang.

In haar oordeel heeft Knottnerus, zo wordt in de uitspraak gesteld, geen rekening gehouden met de dopingbekentenissen van Rasmussen en enkele collega-renners van afgelopen winter. Ook het rapport van de commissie-Sorgdrager, waaruit op te maken viel dat bij het massale dopinggebruik onder (Nederlandse) wielrenners de ploegleiding een rol moet hebben gespeeld, heeft vermoedelijk geen invloed gehad op de uitspraak. 'Het hof benadrukt dat het in deze zaak gaat om de rechtsgeldigheid van het ontslag op staande voet dat Rabo op 26 juli 2007 aan Rasmussen heeft verleend', meldt het vonnis.

Rabo moest in de beroepszaak bewijzen dat de ploeg niet voor 25 juli op de hoogte was van de frauduleuze activiteiten van Rasmussen. De raadsheren oordeelden na tal van getuigenverhoren dat renners een grote mate van vrijheid kenden en dat er voldoende bewijs is aan te nemen dat de ploegleiding dacht dat de Deen in Mexico was geweest. Toen de waarheid uitkwam, was ontslag op staande voet dan ook terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden