Rabobank wil hechte band met Achmea

De Rabobank wil nauw gaan samenwerken met Achmea, een van de grootste verzekeraars van Nederland. Een fusie is op termijn niet uitgesloten....

GERARD REIJN

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Samen zouden zij een groep kunnen vormen met een balanstotaal van 485 miljard gulden (ter vergelijking: ING 845 miljard) en met 53 duizend mensen in dienst (ING: 68 duizend).

Achmea heeft een keur aan verzekeringsbedrijven, onder meer Centraal Beheer, FBTO, Vroom & Dreesmann Verzekeringen en Zilveren Kruis, en enkele bankbedrijven, waaronder Staal Bankiers.

Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat de gesprekken tussen de twee instellingen gaan over 'visies, ervaringen en verwachtingen met betrekking tot de financiële dienstverlening op de Europese markt'. 'En ze zijn nog niet zo ver dat er conclusies aan kunnen worden verbonden.'

Hoe lang de gesprekken zullen gaan duren, wil hij niet zeggen. Een tijdschema is er niet. 'Je moet geen druk op zulke besprekingen zetten.' De betrokken ondernemingsraden zijn van de besprekingen op de hoogte, maar willen geen commentaar geven. Een woordvoerder van Achmea zegt slechts dat er 'verkennende gesprekken over strategische issues' gaande zijn, maar dat Achmea met meer partijen in gesprek is. Bronnen binnen de Rabobank gaan veel verder. Die zeggen dat de besprekingen al zeer ver gevorderd zijn.

Rabobank kan Achmea niet overnemen, hoewel de bank veel groter is dan de verzekeringsgroep. Dat komt doordat beide maatschappijen coöperaties zijn. Als het tot een fusie komt, moeten de leden van beide coöperaties daarmee instemmen.

De afgelopen jaren is er een ware fusie- en overname-orkaan door de financiële wereld gegaan. Rabobank kon daaraan nauwelijks meedoen omdat het bedrijf door zijn coöperatieve structuur minder wendbaar is.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis kocht onlangs de Belgische Generale Bank en betaalt die aankoop met de uitgifte van nieuwe aandelen. Toen ING vorig jaar Bank Brussel Lambert overnam, deed het hetzelfde.

Nederlandse bankverzekeraars waren verder bijzonder actief in Amerika. ING kocht er voor 4 miljard een verzekeraar, voor 1 miljard een bank, en Aegon kocht er voor 6 miljard een verzekeraar.

Al die transacties werden direct of indirect met aandelen betaald. Een dergelijke wijze van financiering is voor Rabobank onmogelijk. Hetzelfde probleem geldt voor Achmea. Beide concerns zijn daardoor grotendeels aan Nederland gebonden.

Volgens de woordvoerder van de Rabobank zijn de besprekingen niet voortgekomen uit het gevoel dat de slag om Europa wordt gemist. Het gaat simpelweg om de mogelijkheid van kostenbesparingen. 'Wij denken dat in Europa enorm op kosten zal worden geconcurreerd. Dus moeten de kosten omlaag. Dat kan alleen als je beschikt over een groot klantenbestand, want dan kun je de automatiseringskosten omlaag brengen.'

Rabobank is al jaren in gesprek met de Belgische banken Kredietbank en Cera over nauwe samenwerking, maar niets wijst erop dat dit binnen afzienbare tijd concrete resultaten zal opleveren.

M. Varekamp, die lid is van het college van toezicht van de Rabobank (raad van commissarissen), bekent dat hij van de gesprekken met Achmea nog niet heeft gehoord. 'We zullen dat donderdag wel horen, als we weer vergaderen. Maar het zou me helemaal niet verwonderen, gezien de coöperatieve structuur van de twee bedrijven.'

Zie ook pagina 2

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden