Rabobank wil extra steun overheid voor tuinders

De Rabobank wil dat de overheid een speciaal noodfonds van honderden miljoenen euro's instelt voor getroffen tuinders. De grootste bank van agrarisch Nederland vreest anders de ondergang van vele telers door de Russische handelsboycot. Zelf wil de bank ook te hulp schieten, maar zij denkt alleen dat zij gezonde bedrijven kan redden van een faillissement.

Bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud (links) en financieel directeur Bert Bruggink van de Rabobank. Beeld ANP

Dat heeft de Rabobank donderdag bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers bekendgemaakt. De bank voert gesprekken met de overheid en dringt er op aan extra nationale ondersteuningsmaatregelen te nemen naast de vorige week aangekondigde Europese steunmaatregel van 125 miljoen euro. 'Dat bedrag is niet genoeg om de schade op te vangen', aldus de bank.

Er hebben zich al enkele tientallen telers gemeld die als gevolg van het stilvallen van de export in de problemen verkeren. Ze kunnen hun rekeningen niet betalen. De bank verwacht dat het aantal bedrijven in nood de komende weken in rap tempo zal groeien. 'De boycot is pas net begonnen', merkte bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud op.

De Rabobank zegt direct na het afkondigen van de boycot, tweeënhalve week geleden, in contact te zijn getreden met brancheorganisaties en de overheid. Tevens is de bank door het ministerie van Economische Zaken gehoord ter voorbereiding van de onderhandelingen in Brussel, vorige week.

Financieel directeur Bert Bruggink liet zich na afloop ontvallen dat er enkele honderden miljoenen nodig zijn. Hoe de extra steunmaatregel er precies uit moet zien, lichtte hij niet toe.

Er is de bank alles aan gelegen dat de overheid haar portemonnee trekt. Als zij dat niet doet, vallen de verliezen in de sector voor een belangrijk deel op de schouders van de bank. Zij claimt zo'n 85 procent van de agrarische sector in Nederland te financieren.

Wanbetalers

Met name in de glastuinbouw kampen telers al langer met dalende prijzen en overproductie en hangen er probleemgevallen aan het infuus van de bank. 'We voeren al heel lang gesprekken met klanten. Sommige bedrijven zijn generaties bij ons', zei Minderhoud.


De bank wilde niet zeggen hoe groot de strop voor de bank is bij een massa-faillissement. Wel liet de geldverstrekker doorschemeren de sector niet een jaar lang, vooralsnog de duur van de sancties, overeind te willen houden.


Ook verwacht de bank dat Rusland zijn strafmaatregelen mogelijk uitbreidt naar de export van andere producten, zoals snijbloemen. Voorts bestaat de kans dat transportbedrijven in de problemen komen met hun financiering. 'De 150 miljoen euro omzetverlies voor de export is nog maar het begin', aldus Bruggink.


Rabobank schiet getroffen bedrijven te hulp door onder meer tijdelijk de rentebetalingen op te schorten en bedrijven zonodig te helpen met extra kredieten. Telers die al langer niet levensvatbaar zijn hoeven echter geen coulance te verwachten. 'We helpen de in de kern gezonde ondernemingen', zei Minderhoud. Welke afwegingen de bank daarbij precies maakt, is onduidelijk. De getroffen bedrijven draaien volgens hem vrijwel allemaal verlies. 'Het gaat erom of ze op langere termijn hun financieringslasten kunnen dragen.'


Een nieuwe steunmaatregel zou eerder een kwestie van weken dan van maanden moeten zijn. Veel van de telers hebben zich in de schulden gestoken om hun oogst voor te financieren. Als ze de tomaten, peren en komkommers niet verkopen, valt hun onderneming als een kaartenhuis in elkaar.


In de eerste zes maanden van dit jaar realiseerde de Rabobank een nettowinst van 1,1 miljard euro, 3 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf had in Nederland vooral last van wanbetalers in de glastuinbouw. De kredieten van boeren, tuinders en voedselproducenten maken zo'n 10 procent van de totale binnenlandse kredietverstrekking van de bank uit.


Vooralsnog zijn het volgens de bank tomatentelers en ook uienkwekers die in acute nood verkeren. De bank verwacht dat de ziekenboeg uitbreidt als over twee weken ook perentelers gaan oogsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden