Rabobank werkt mee aan compensatie derivaten

Rabobank werkt mee aan de eerder deze week voorgestelde compensatie voor ondernemers met rentederivaten. Daarvoor treft de bank een extra voorziening van 500 miljoen euro. Dat meldt de Rabobank donderdag.

null Beeld anp
Beeld anp

Afgelopen maandag gaf de bank nog aan zich te beraden op de door een onafhankelijke commissie voorgestelde compensatieregeling. ING, ABN AMRO, SNS en Van Lanschot lieten daarbij wel direct weten in te stemmen met de voorstellen. Die maken het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen.

Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. De afgelopen jaren ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd. De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.

Kosten

Doen alle banken mee aan de collectieve compensatieregeling, dan kost hen gezamenlijk zeker meer dan een miljard euro, schat de commissie. Het gros van deze kosten komt voor de rekening van Rabobank en ABN AMRO. In totaal heeft Rabo hiervoor nu 700 miljoen euro gereserveerd. ABN meldde deze week een reservering van in totaal bijna een half miljard euro, bij ING komt de tegenvaller uit op circa 250 miljoen euro.

Volgens Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet de regeling recht aan de belangen van de ondernemers en is ze daarnaast 'goed en efficiënt uitvoerbaar'. Dijsselbloem zei dat met de uniforme schaderegeling een einde kan komen aan vaak langslepende derivatenproblemen bij kleine tot middelgrote bedrijven. 'Zij kunnen samen met hun bank eindelijk een streep zetten onder dit onverkwikkelijke dossier.

Lees ook

De AFM heeft een toezichtblunder begaan bij het fiasco met rentederivaten. Onervaren medewerkers werden ingezet om de banken te controleren.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld anp
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden