Rabobank versterkt toezicht

De Rabobank gaat het interne toezicht ingrijpend wijzigen. De centrale Rabobank Nederland wil een einde te maken aan het gedoogbeleid dat in het verleden ertoe heeft geleid dat lokale banken te risicovolle leningen verstrekten....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

In de toekomst komen er verschillende soorten Rabobanken, die afhankelijk van hun omvang en hun organisatie zelf mogen beslissen over de kredietverlening. Tot dusverre moeten alle grote kredieten ter goedkeuring aan de centrale Rabobank in Utrecht worden voorgelegd. Daar staat tegenover dat Rabobank Nederland geen afwijking van de regels meer zal accepteren.

De 350 lokale Rabobanken zullen door Rabobank Nederland worden gecertificeerd. Rabobank Nederland is de gezamenlijke 'dochter' van de onafhankelijke banken en tevens de gevolmachtigd toezichthouder. De grootste banken, zoals die in Rotterdam en het Westland, zullen leningen tot een bedrag van 10 miljoen euro mogen fiatteren. De banken moeten dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten hun kredietanalisten bepaalde opleidingen hebben voltooid.

Daaronder komt een categorie banken die zelfstandig kredieten tot 5 miljoen euro mogen toekennen: de 'kernbanken'. Een derde categorie, waar circa honderd lokale banken onder vallen, zijn te klein om een afdoende eigen risicobeheer te voeren. Zij blijven - in ieder geval voorlopig - onder de huidige regels vallen.

De wijzigingen zijn volgens Rabobank Nederland vooral bedoeld om de Rabobanken slagvaardiger te maken op de markt voor grotere bedrijven. De veranderingen zullen naar verwachting leiden tot een fusieproces, waardoor grotere Rabobanken zullen ontstaan.

Een tweede reden voor de wijzigingen is het verlangen van Rabobank Nederland om meer greep te krijgen op de kredietverlening van de lokale banken. Volgens Hans ten Cate, in de raad van bestuur van Rabobank Nederland verantwoordelijk voor het risicobeheer en de grootzakelijke klanten, komt er met de verandering van het toezicht een einde aan het gedoogbeleid binnen de organisatie.

In het verleden namen de lokale Rabobanken het niet altijd even nauw met de regels. Er werden leningen verstrekt, al had Rabobank Nederland dat verboden. In een paar gevallen leidde dat tot grote schade. Twee jaar geleden bijvoorbeeld bleek de Rabobank in Eemnes 45 miljoen euro aan leningen te hebben verstrekt, zonder dat daar afdoende onderpand tegenover stond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden