Rabobank verkoopt Alex aan BinckBank

De internetbeleggersbank Alex wordt verkocht aan concurrent Binck Bank. Dat hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt. Het beursgenoteerde Binck betaalt 390 miljoen euro voor Alex, dat eigendom was van de Rabobank...

Van onze verslaggever Geert Dekker

Voor klanten van de beide internetbanken verandert er niets: alletwee de merken blijven bestaan. Alex (130 duizend klanten) is een bank die zich richt op de meer vermogende belegger, waarvoor ook andere bankdiensten zijn ontwikkeld (zoals sparen en vermogensbeheer). Binck (74 duizend klanten) heeft meer het profiel van een prijsvechter, met de prijs van de transacties als belangrijk wapen.

Volgens Binck is het vooral de schaalvergroting die de overname rendabel zal maken. Daarnaast rolt er een aanzienlijk belastingvoordeel uit de overname (ongeveer 10 miljoen euro per jaar).

Rabobank – dat Alex in 2003 aankocht voor ongeveer 50 miljoen euro – wilde de internetbank kwijt omdat die zich steeds richtte op traditionele bankproducten, naast de online transactiediensten. Die interne concurrentie werd ongewenst geacht.

Begin dit jaar viel het besluit de bank te verkopen. Bestuursvoorzitter en mede-oprichter René Frijters, die geen functie krijgt in de nieuwe combinatie, zei woensdag dat hij eerst heeft geprobeerd met het management de bank over te nemen, maar daar voelde de Rabobank niet voor. Daarna volgden enkele ronden van gesprekken met een tiental kandidaatkopers, waaronder grote banken en enkele opkoopfondsen.

Binck won de biedingsstrijd. Volgens bestuursvoorzitter Thierry Schaap is er daarna met de raad van commissarissen overlegd over de mogelijkheden voor een goede taakverdeling tussen Schaap en Frijters, maar hebben de commissarissen uiteindelijk besloten ‘niet te kiezen voor twee kapiteins op een schip’. ‘Erg jammer’, aldus Schaap.

Ook Frijters betreurt zijn gedwongen vertrek. ‘Ik was en ben nog steeds zeer enthousiast over dit bedrijf en de mogelijkheden die het heeft. Het is jammer dat ik daar geen bijdrage meer aan kan leveren.’ Over een eventuele financiële compensatie voor Frijters (en Peter Verhaar, de andere Alex-oprichter, die ook niet meegaat naar Binck) is woensdag niets bekendgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden