Rabobank schikt zaak over witwaspraktijken Mexicaans drugsgeld voor 298 miljoen euro

Rabobank schikt een zaak over witwaspraktijken in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Dat liet de bank woensdagavond weten. Mexicaanse drugskartels zouden via de bank geld hebben witgewassen; bankmedewerkers hebben informatie daarover doelbewust achtergehouden voor de autoriteiten. Met de schikking voorkomt de bank rechtsvervolging in de VS.

Marjolein van de Water
null Beeld anp
Beeld anp

De Nederlandse bank bekent geen schuld aan witwassen, maar erkent wel dat oud-medewerkers het onderzoek hebben belemmerd. 'Die overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar', aldus Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie. Draijer benadrukt dat de strafbare feiten voor 2014 hebben plaats gevonden en dat de bank sindsdien 'grote inspanningen heeft geleverd om de interne controles te versterken'.

De zaak draait om RNA, de Amerikaanse dochteronderneming van Rabobank. Een filiaal in Calexico, een Amerikaanse stad pal op de grens met Mexico, trok in 2006 de aandacht van federaal toezichthouder Office of the Comptroller of the Currency (OCC). In 2011 legden de federale autoriteiten beslag op drie Rabobankrekeningen in Calexico, omdat ze waren gebruikt om drugsgeld wit te wassen. In 2013 openden de autoriteiten een formeel onderzoek naar de misstanden binnen de bank.

Een oud-manager van de compliance-afdeling van RNA heeft toegegeven dat hij en zijn collega's een oogje toeknepen bij verdachte transacties. Het gaat onder meer om dubieuze transacties ter waarde van tien miljoen dollar, verricht door een Mexicaanse klant. De oud-medewerker stelt dat ook zijn leidinggevenden op de hoogte waren van de illegale praktijken.

De schikking brengt de zaak in de VS tot een eind, in Nederland is nog wel kans op strafvervolging. Advocaat Göran Sluiter heeft in januari vorig jaar een aanklacht tegen Rabobank ingediend, onder meer namens Fernando Hernández, een in Amsterdam woonachtige Mexicaan. Door geld van drugskartels wit te wassen is Rabobank medeverantwoordelijk voor de misdaden die deze organisaties begaan, aldus de aanklacht.

In de Mexicaanse drugsoorlog vielen vorig jaar ruim 25 duizend doden, autoriteiten schatten dat Mexicaanse narco's in 2016 ruim 48 miljard euro hebben verdiend. Dat geld wordt witgewassen, en banken spelen daarbij een belangrijke rol. In 2012 gaf de Britse bank HSBC toe 881 miljoen dollar te hebben witgewassen voor Colombiaanse en Mexicaanse drugskartels. De bank betaalde een recordboete van bijna 2 miljard dollar.

'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig'

De Mexicaanse stad Durango is een toegangspoort tot de beruchte Gouden Driehoek, het berggebied waar drugskartels heroïne en wiet produceren. Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. Rabobank heeft een filiaal in de buurt. 'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig.' (+)

'Het is een standaardprocedure geworden dat banken hun verantwoordelijkheid afkopen', aldus Hernández, die de schikking van Rabobank in de VS 'een groot onrecht' noemt. 'Rabobank betaalt een boete met geld dat ze van drugskartels hebben witgewassen.' Hernández wil dat de bankdirecteurs in Nederland vervolgd worden. 'Er gaan individuen dood door witwaspraktijken. Dus er moeten ook individuen verantwoordelijk worden gesteld.'

De aanklacht ligt bij het functioneel parket van het OM. 'We beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn om een strafzaak te openen', zei woordvoerder Marieke van der Molen in januari tegen de Volkskrant. 'Zo'n beoordeling is complex, en heeft tijd nodig.'

Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. De Mexicaanse stad Durango is een toegangspoort tot de beruchte Gouden Driehoek, het berggebied waar drugskartels heroïne en wiet produceren. Wie praat verdwijnt, dus zwijgt iedereen. Rabobank heeft een filiaal in de buurt. 'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig.' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden