Rabobank reserveert 310 miljoen euro voor schikking met Amerikaanse justitie na 'witwaspraktijken'

Rabobank heeft 310 miljoen euro gereserveerd voor een schikking met Amerikaanse justitie. Dat maakte de bank eerder deze week bekend in een persbericht. De bank zou geld van Mexicaanse drugskartels hebben witgewassen, en doelbewust informatie hebben achtergehouden voor de Amerikaanse autoriteiten.

Bas Brouwers (R, CFO) en Wiebe Draijer (CEO) geven een toelichting op de jaarcijfers van Rabobank. Beeld null
Bas Brouwers (R, CFO) en Wiebe Draijer (CEO) geven een toelichting op de jaarcijfers van Rabobank.

Het gaat om een Rabobank-filiaal in Calexico, een Amerikaanse stad pal op de grens met Mexico. In die regio zijn Mexicaanse drugskartels actief. Een oud-medewerker heeft inmiddels toegegeven te hebben meegewerkt aan het verdoezelen van witwaspraktijken. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg na inzage in de gerechtelijke stukken. De oud-medewerker stelt dat ook zijn leidinggevenden op de hoogte waren van de illegale praktijken.

Het filiaal is van RNA, de Amerikaanse dochteronderneming van Rabobank, en trok in 2006 de aandacht van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), de federaal toezichthouder. In 2011 legden de federale autoriteiten beslag op drie Rabobank rekeningen in Calexico omdat ze waren gebruikt om drugsgeld wit te wassen. In 2013 openden de autoriteiten een formeel onderzoek naar de misstanden binnen de bank.

Strafproces

Rabobank bekent in de schikking schuld 'aan een eenmalige overtreding door voormalige medewerkers die vijf jaar geleden informatie hebben achtergehouden voor de OCC', schrijft de bank in de verklaring. 'We doen geen aanvullende mededelingen zolang deze zaak niet definitief is afgerond', aldus woordvoerder Hendrik-Jan Eijpe. Hij verwacht dat dit voor april het geval zal zijn.

Een eventuele schikking brengt de zaak in de VS weliswaar tot een eind, in Nederland zou een schuldbekentenis juist nadelig kunnen uitpakken voor de bank. Advocaat Göran Sluiter heeft in januari vorig jaar een aanklacht tegen Rabobank ingediend, onder meer namens de in Amsterdam woonachtige Mexicaan Fernando Hernández. Ze willen dat het Openbaar Ministerie een strafproces opent tegen Rabobank.

Medeplichtig

Door geld wit te wassen van Mexicaanse drugskartels, is de bank medeplichtig aan de misdaden die deze criminele organisaties begaan, zo luidt de redenering. 'Witwassen kent slachtoffers', aldus Sluiter. 'En ik vrees dat in de Amerikaanse zaak onvoldoende aandacht is voor deze slachtoffers.' Sluiter is 'verheugd' over de ontwikkelingen in de VS. 'Kennelijk is er veel loos', aldus de advocaat. 'Anders komt het niet tot een schikking van 310 miljoen euro.'

Afgelopen jaar beleefde Mexico met ruim 23 duizend moorden het gewelddadigste jaar sinds het land de cijfers bijhoudt. Verschillende drugskartels vechten er om territorium en zijn diep geïnfiltreerd in zowel overheid als politie. Mexicaanse autoriteiten schatten dat de narco's in 2016 ruim 48 miljard euro hebben verdiend.

Dit schreven wij eerder over de stad Durango in Mexico, waar drugskartels heroïne en wiet worden produceren en de Rabobank een filiaal heeft

'De bank wast drugsgeld wit en is medeschuldig.' (+)

Geld wordt witgewassen, en banken spelen daarbij een belangrijke rol. In 2012 gaf de Britse bank HSBC toe 881 miljoen dollar te hebben witgewassen voor Colombiaanse en Mexicaanse drugskartels. In 2010 werd de Amerikaanse bank Wachovia schuldig bevonden aan het witwassen van 375 miljard dollar Mexicaans drugsgeld.

De aanklacht van Sluiter ligt al bijna een jaar bij het functioneel parket van het OM. 'We beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn om een strafzaak te openen', zegt woordvoerder Marieke van der Molen. 'Zo'n beoordeling is complex, en heeft tijd nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden