Nieuws
Rabobank: prijzen in supermarkt stijgen komende maanden nog eens 5 tot 10 procent, voor ze stabiliseren
Na de hoogste inflatie in bijna vijftig jaar denkt de Rabobank dat de prijzen in de supermarkt het komende half jaar met nog eens 5 tot 10 procent verder kunnen stijgen. Kunnen de prijzen daarna niet weer eens omlaag?
De energieprijzen beginnen wat te kalmeren, blijkt uit de dinsdag gepresenteerde inflatiecijfers van het CBS over vorig jaar, maar voeding wordt nog steeds flink duurder. In december betaalden klanten in de supermarkt gemiddeld 14 procent meer dan een jaar eerder. Vooral vlees, zuivel, brood, granen en groente gingen in prijs omhoog. En het eind is nog niet in zicht, denkt de Rabobank.
Maar het goede nieuws is dat de kostenstijging langzaam lijkt af te vlakken. Niet alleen de gasprijs daalde de afgelopen periode flink, ook diverse grondstoffen werden goedkoper. ‘Op basis daarvan denk ik dat de prijzen in de supermarkt over ongeveer een half jaar gaan stabiliseren’, zegt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen, die gespecialiseerd is in foodretail en consumentengedrag.
De Rabobank meldde eerder dat producenten hun prijzen nog eens met 10 tot 20 procent moeten verhogen om hun kosten te dekken. Daarover moeten ze in onderhandeling met de supermarkten, die hun marges op peil zullen willen houden zonder daarbij klanten te verliezen door prijsverhogingen. ‘Dat worden weer heel spannende gesprekken’, zegt Schreijen.
‘De producenten leggen die 10 tot 20 procent als eis op tafel en dan beginnen de onderhandelingen. Maar die gaan over meer dan de prijs alleen. Supermarkten kunnen kiezen voor minder leveringen, een keer per week bijvoorbeeld in plaats van diverse keren. Of ze kunnen alleen standaardproducten afnemen, om zo de kosten te drukken.’ Schreijen verwacht met de kennis van nu dat de prijzen in de supermarkt het komende halfjaar met ruwweg 5 tot 10 procent verder stijgen, om vervolgens te stabiliseren.
Op zoek naar goedkoopste opties
De consumenten, die door de inflatie een historische 6,8 procent koopkracht hebben moeten inleveren, wachten de prijsstijgingen ondertussen niet lijdzaam af en gaan op zoek naar de goedkoopste opties. Dat betekent dat huismerken populairder worden ten koste van de bekende – en duurdere – A-merken.
Schreijen: ‘Dat zie je nu al gebeuren. Als een pak hagelslag van een huismerk 30 procent goedkoper is dan dat van het A-merk, is de keus snel gemaakt.’ Ook bij producten met oliën als mayonaise en margarine zal het huismerk de voorkeur krijgen. ‘En mensen gaan minder rundvlees kopen en meer kip, hoewel die door de vogelgriep ook duurder is geworden.’
In het verlengde daarvan gaan ook discounters als Aldi en Lidl extra klandizie krijgen, voor zover ze die niet al hebben, denkt de Rabobank-onderzoeker. Dit ten koste van de grote ketens als Albert Heijn, Jumbo, Plus en Coöp. ‘Soft discounters’ als de Vomar en Dirk van den Broek zitten daar tussenin. Vomar liet eind vorige week al weten dat klanten de A-merken steeds meer links laten liggen en kiezen voor goedkopere huismerken. Dat kan voordelig zijn omdat supermarkten daarop meer marge kunnen maken. Vomar-directeur Aart van Haren zei tegen het ANP ook te verwachten dat de ergste prijsstijgingen in de supermarkt inmiddels achter de rug zijn.
Intussen blijkt uit het Rabo-onderzoek dat de prijzen in de supermarkt in de maand december met 2 procent stegen, tegen 1 procent in de voorgaande maanden. ‘In december zijn mensen bezig met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw, dus letten ze minder op de prijzen’, zegt Schreijen. ‘Daar hebben de supermarkten van geprofiteerd. Met als bijkomend voordeel dat ze in januari weer makkelijker kortingen kunnen geven.’
‘Kwartjes van Kok’
Is er ook een kans dat de prijzen in de supermarkten na het komende halfjaar weer gaan dalen als de diverse crises luwen? Die kans is klein, denkt Rabo-specialist Schreijen. ‘In de afgelopen twintig jaar is dat niet gebeurd. Vaak waren prijsstijgingen ‘kwartjes van Kok’, tijdelijke maatregelen die stilzwijgend structureel werden. Aan de andere kant kan het zijn dat ketens als Albert Heijn en Jumbo zoveel marktaandeel verliezen dat ze in actie moeten komen. Dit is natuurlijk een uitzonderlijke periode, met een ongekend hoge inflatie, dus het is lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren.’