Rabobank ontslaat tienduizend mensen

Ruim een half miljard euro heeft Rabobank opzij gezet om ondernemers te compenseren voor de derivaten. Het drukt de winst. De bank gaat de komende tijd bijna tienduizend mensen ontslaan.

Een filiaal van de Rabobank in Santpoort-Noord. Beeld anp
Een filiaal van de Rabobank in Santpoort-Noord.Beeld anp

De winst van de Rabobank is in de eerste helft van dit jaar flink lager uitgevallen, onder meer door een voorziening die de bank moest treffen voor de compensatie van ondernemers met rentederivaten. De coöperatieve bank heeft meer dan een half miljard euro opzij gezet voor die affaire, waarbij banken in het vorige decennium duizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ingewikkelde rentederivatenproducten verkochten.

Veel ondernemers kwamen in de problemen doordat ze onvoldoende op de risico's werden gewezen. De affaire werd begin deze zomer na een moeizame procedure met de vijf betrokken banken waaronder ook ABN Amro en ING uiteindelijk geschikt met een 'coulanceregeling'. De Rabobank heeft voor de compensatie van de financiële schade van de ondernemers 514 miljoen euro opzij gezet, zo werd donderdag duidelijk bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Mede daardoor zakte de nettowinst over de eerste maanden naar 934 miljoen euro. Dat is 39 procent minder dan de 1,5 miljard euro van dezelfde periode een jaar eerder.

Massa-ontslag

Die winstdaling heeft ook te maken met een ingrijpende reorganisatie die de coöperatieve bank aan het doorvoeren is. Net als andere banken neemt de Rabobank de organisatie op de schop vanwege de snel gegroeide digitalisering van de dienstverlening. Daarbij gaan veel banen verloren, vooral bij ondersteunende diensten. Het afgelopen halfjaar telde de Rabobank al 1.888 voltijdbanen minder dan een jaar eerder. Het snoeien gaat de komende jaren nog veel verder. De bank verwacht in 2018 nog 40 duizend arbeidsplaatsen te hebben. Nu zijn dat er nog 49.971. De topman van de Rabobank, oud-McKinsey-consultant en voormalig SER-voorzitter Wiebe Draijer, benadrukte dat dit geen extra ingreep is. 'Maar we kunnen geen uitspraken doen voor de langere termijn. Dit is een sector in transitie, waarbij meer en meer online gebeurt.' Eerder deze week kondigde ABN Amro wel een extra reorganisatie aan, die een vooralsnog onbekend aantal banen kost.

Er was ook goed nieuws: ondanks de winstdaling lieten alle commerciële bedrijfsonderdelen van de bank wel een beter resultaat zien dan in de eerste zes maanden van 2015.

Een fiasco met grote gevolgen

De AFM beging een toezichtblunder bij het fiasco met rentederivaten. Onervaren medewerkers werden ingezet om de banken te controleren (+).

Herstel

Door het herstel van de economie daalden de kosten van oninbare leningen bovendien met 208 miljoen euro naar 148 miljoen euro. Rabobank verwacht de komende maanden te blijven profiteren van het herstel van de Nederlandse economie. Tegelijkertijd leiden de lage rente en de extra aflossingen op hypotheken de rest van dit jaar naar verwachting tot een lichte daling van die kredietportefeuille en van de spaartegoeden.

Banken hebben veel last van de lage rente. Topman Draijer riep de Nederlandse overheid donderdag op tot extra investeringen, nu de rente zo laag is. Dat moet de economie een extra prikkel geven. Het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank leidt volgens de Rabobaas alleen tot een lage rente, zonder de gewenste positieve effecten voor de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden