NieuwsBoete Rabobank

Rabobank krijgt boete van 2 miljoen vanwege overtreden bonusregels

Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) een boete ontvangen van 2 miljoen euro vanwege het overtreden van de Europese beloningsregels.

Het Utrechtse hoofdkantoor van de Rabobank. Beeld ANP XTRA
Het Utrechtse hoofdkantoor van de Rabobank.Beeld ANP XTRA

In 2014 heeft de Rabobank verschillende Europese bonusregels overtreden. De variabele bonus mag volgens deze regels maximaal 100 procent van de vaste beloning zijn. Drie medewerkers hebben respectievelijk een bonus van 104 procent, 115 procent en 246 procent van hun vaste beloning ontvangen.

Daarnaast moet een deel van de bonus, minstens 40 procent, voorwaardelijk worden uitgedeeld. Dat wil zeggen dat het deel over minstens drie jaar moet worden uitgesmeerd. 125 medewerkers hebben een groter deel van hun bonus te vroeg ontvangen. Ook kregen deze medewerkers plus nog vijf anderen een bonus volledig in contanten. Dat mag niet meer dan de helft zijn. De rest moet bijvoorbeeld in aandelen worden uitbetaald.

De Nederlandse regels voor bonussen bij financiële ondernemingen zijn nog veel strenger dan de Europese regels. In Nederland mag de bonus maar 20 procent van de vaste beloning bedragen. Maar deze wetgeving is pas ingegaan in 2015, een jaar nadat de Rabobank de regels overtrad.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. In een reactie laat bestuursvoorzitter van de Rabobank Wiebe Draijer weten dat het ‘een oude kwestie uit 2014 betreft’. ‘We hebben in dat jaar Europese beloningsregels niet correct toegepast voor een kleine groep medewerkers in ons buitenlands bedrijf.’ Hij benadrukt dat vanaf 2015 de beloningsregels correct zijn toegepast. Ook DNB schrijft dat de Rabobank vanaf 2015 aan de geldende regels heeft voldaan.

Mogelijk nog een boete

Rabobank hangt nog een andere boete van DNB boven het hoofd, zei topman Wiebe Draijer tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Ditmaal vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. In november werd de bank door DNB op de vingers getikt omdat bij 40.000 klanten onvoldoende is onderbouwd waarom ze in de laagste risicocategorie zijn geplaatst. Als Rabobank in april geen orde op zaken heeft gesteld kan de bank mogelijk een boete van DNB verwachten.

In februari vorig jaar werd bekend dat DNB een boete van ruim 1 miljoen euro had uitgedeeld aan de Rabobank voor gebrekkige controles op criminele geldstromen. De toezichthouder constateerde dat belangrijke informatie ontbrak in de dossiers over klanten die de bank verplicht is aan te leggen.

Lagere winst

De nettowinst van de Rabobank is afgelopen jaar gekelderd. In 2019 noteerde de bank een winst van 2,2 miljard euro, aanzienlijk lager dan de recordwinst van 3 miljard euro uit 2018. Volgens de Rabobank is de winstdaling te wijten aan ‘politieke en economische instabiliteit en aanhoudende lage rente’.

Meer lezen?

Duizend speurneuzen, en nog is witwassen amper op te sporen

Op bezoek in ‘de bunker’ van Rabobank: duizend speurneuzen, en nog is witwassen amper op te sporen.

Groep bankiers ABN Amro mag extraatje van 10 miljoen euro verdelen

Een exclusief gezelschap ABN Amro-bankiers heeft in 2018, boven op hun vaste salaris, in totaal 10 miljoen euro opgestreken. Formeel valt dat ongebruikelijk hoge bedrag niet onder het strenge bonusplafond, omdat het om dividenduitkeringen gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden