nieuws

Rabobank gaat gevecht om hypotheekklant aan: ‘Wij willen onze positie uitbreiden’

Rabobank, jarenlang de onbetwiste marktleider op het terrein van hypotheken, legt zich niet neer bij het gestaag dalende marktaandeel. ‘Wij willen onze positie handhaven, en zelf iets uitbreiden’, zei CEO Wiebe Draijer donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers in Utrecht.

Voorzitter van de Groepsdirectie van Rabobank Wiebe Draijer en CFO Bas Brouwers tijdens de toelichting op de financiële resultaten van 2018.  Beeld ANP
Voorzitter van de Groepsdirectie van Rabobank Wiebe Draijer en CFO Bas Brouwers tijdens de toelichting op de financiële resultaten van 2018.Beeld ANP

Het marktaandeel van Rabobank bij de verstrekking van nieuwe hypotheken zakte in 2018 van 22 procent naar net onder de 20 procent. Dat past in een trend. Klanten losten ook vorig jaar weer ruim 19 miljard euro extra af op hun hypotheek. Bovendien gaan huiseigenaren vaker in zee met pensioenfondsen of verzekeraars.

Inmiddels nemen die relatieve buitenstaanders eenderde van de nieuwe hypotheken voor hun rekening. Vooral bij grote leningen (ten opzichte van de woningwaarde) waarvan de rente voor lange tijd vastligt – 20 of zelfs 30 jaar – hebben de banken het nakijken. Dat komt doordat zij gehouden zijn aan strengere regelgeving, ook wel bekend als ‘Basel 4’. Hierdoor moeten zij voor zulke hypotheken meer eigen vermogen uittrekken. Dat leidt tot minder gunstige rentes.

Lenen voor warmtepomp

Woensdag gaf ABN Amro, na Rabobank de grootste hypotheekverstrekker, ook al aan dat haar marktaandeel onder druk staat. ‘We zien de markt verschuiven naar 20 tot 30 jaar’, verklaarde topman Kees van Dijkhuizen. ‘Dat is geen sweet spot voor banken.’ In zijn ogen moeten de banken geduld hebben tot de rente weer stijgt. Dan worden kortere rentevaste periodes van hypotheken vanzelf aantrekkelijker, en kunnen de banken weer concurreren met de verzekeraars en de pensioenfondsen.

Zo lang wil Rabobank niet wachten. Draijer schat in dat de klimaataanpak tot veel vraag naar nieuwe leningen onder huiseigenaren gaat leiden. Zij moeten de komende jaren duizenden euro’s uittrekken om hun huis te isoleren, zonnepanelen te installeren of een warmtepomp te kopen. Daarnaast zet de bank, om toch hypotheken met zeer lange looptijden te kunnen aanbieden, in op samenwerking met pensioenfondsen. Onlangs maakte ambtenarenpensioenfonds ABP bekend 500 miljoen euro te steken in groene hypotheken van Vista, een Rabobank-label.

Tienduizend medewerkers weg

Rabobank publiceerde donderdag mooie cijfers. De jaarwinst bedraagt 3 miljard euro. Dat is vooral te danken aan fikse kostenbesparingen. Telde Rabobank eind 2015 nog 52.000 medewerkers, nu zijn dat er ruim tienduizend minder. Ook in het aantal filialen is gesnoeid: van 547 in 2014 naar 409 bankkantoren op dit moment.

Eerder deze week werd bekend dat de Rabobank een witwasboete van ruim 1 miljoen euro heeft moeten betalen aan De Nederlandsche Bank omdat de klantdossiers niet op orde waren. In reactie hierop pleit Draijer voor één gezamenlijke ‘serviceorganisatie’. Die moet voor alle banken samen de klanten gaan screenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden