Nieuwswoningmarkt

Rabobank: dip op komst op huizenmarkt, vooral in studentensteden

De Rabobank verwacht in 2021 een prijsdaling van Nederlandse huizen van gemiddeld 0,8 procent. Die afname is een kleine correctie op de sterke opmars van de prijzen die de woningmarkt dit jaar nog doormaakt. Analisten van de banken verwachten dat woningprijzen over heel 2020 met zo’n 7 procent stijgen.

Luchtfoto van een wijk in Almere. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Luchtfoto van een wijk in Almere.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Momenteel draait de huizenmarkt nog ‘op volle toeren’ ziet de bank. ‘Er is nog geen corona-effect te zien in de huizenprijs- en verkoopcijfers.’ Tot en met juli waren huizen gemiddeld 7,1 procent duurder dan een jaar eerder. Ook werden er bijna 7 procent meer huizen verkocht dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar. Daarbij baseert de Rabobank zich op de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster. Daarbij gaat het om gerealiseerde verkopen. Het eigendom van een huis is dan overgedragen bij de notaris. Daarmee lopen CBS en Kadaster zo’n twee maanden achter bij de werkelijke markt, waar vraag en aanbod elkaar al dan niet vinden in (voorlopige) koopovereenkomsten.

Dat de woningmarkt nog niet hard lijkt te worden geraakt door de coronacrisis komt mogelijk door de steunpakketten van de overheid voor bedrijven. ‘Deze blijken tot op heden vrij effectief in het tegengaan van een sterke stijging van de werkloosheid onder de groep potentiële huizenkopers.’ Uiteindelijk zal de werkloosheid wel gaan oplopen, door een groei van het aantal reorganisaties en faillissementen, waarschuwt de Rabobank. Baanverlies en de angst daarvoor zullen de vraag naar huizen dempen.

Ook zullen woningbeleggers en ‘doorstromers’ (huiseigenaren die verkopen en weer kopen) terughoudender worden. Daardoor zal het aantal verkopen dalen van zo’n 220 duizend dit jaar tot zo’n 190 duizend volgend jaar. Investeren in een appartement om te verhuren is door het wegblijven van toeristen, expats en internationale studenten als gevolg van de coronacrisis minder aantrekkelijk geworden. Vooral in studentensteden zal dit effect hebben op de woningmarkt, verwacht de bank. Daardoor zou het in die steden voor bijvoorbeeld starters mogelijk makkelijker kunnen worden om een woning op de kop te tikken.

In februari, voorafgaand aan de coronacrisis, voorspelde de Rabobank een stijging van de huizenprijzen met 5,5 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden