Rabobank compenseert meer mkb'ers voor schade rentederivaten

De Rabobank gaat tienduizend ondernemers compenseren voor de schade die rentederivaten hebben aangericht in het midden- en kleinbedrijf. In het verslag over het eerste halfjaar van 2016 liet de bank weten achtduizend mkb'ers te gaan compenseren. De stijging is het gevolg van het definitieve 'herstelkader' waarmee banken de schadevergoeding per klant kunnen vaststellen.

'Jochem de Bruin' in een reclame van de Rabobank uit 2003.

Sinds 2007 verkochten de Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank 24 duizend rentecontracten aan het mkb, met een waarde van 26 miljard euro volgens de AFM . Ondernemers gebruikten de derivaten om het risico op een rentestijging af te dekken. Banken verzuimden te melden dat een rentedaling kon leiden tot verliezen op deze producten. De rente is sinds 2005 fors gedaald. Banken erkenden later fout te zitten. Onder aanvoering van het ministerie van Financiën is een herstelkader voor schadevergoedingen vastgesteld. Woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van de Rabobank: 'Op een aparte afdeling lopen 250 tijdelijke krachten alle dossiers na. Klant voor klant. We beginnen met uitbetalen in 2017 en we zijn dit of volgend jaar klaar.' Rabobank heeft tot nu toe al 700 miljoen euro gereserveerd voor de compensatieregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden