Rabobank boekt ruim 2 miljard euro winst

De nettowinst van Rabobank is afgelopen jaar door de grens van 2 miljard euro gebroken. De coöperatieve bank uit Utrecht heeft 16 procent meer winst geboekt, waardoor het nettoresultaat uitkwam op 2,08 miljard euro....

ANP

Door een daling van het belastingtarief voor bedrijven en incidentele meevallers hoefde Rabobank een kleiner deel van zijn winst af te dragen aan de fiscus. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de bank woensdag heeft gepubliceerd. Het bedrijfsresultaat voor belastingen steeg met 5 procent.

De thuisbasis Nederland heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug. Door de felle concurrentiestrijd tussen hypotheekverstrekkers nam het marktaandeel van Rabobank af. Ook moest de leider op de markt voor hypotheken genoegen nemen met lagere marges. De bank profiteerde wel van de boetes die klanten betaalden voor het oversluiten van hun hypotheken.

Het bankbedrijf in Nederland boekte onder de streep een nettowinst van 1,02 miljard euro en leverde daarmee de helft van het totale resultaat. Het betekende een winststijging van 35 procent, die Rabobank toeschrijft aan eenmalige meevallers.

De baten van het gehele concern stegen met 2 procent tot 9,36 miljard euro. De stijging was voor een groot deel te danken aan de extra provisies die de vermogensbeheerders incasseerden.

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk sprak in een toelichting van een fraai resultaat. De topman had eerder dit jaar al de verwachting herhaald dat Rabobank ten minste 12 procent meer zou verdienen, in lijn met de doelstellingen voor de lange termijn.

Rabobank is optimistisch over het lopende boekjaar, maar doet geen concrete winstprognose. Heemskerk verwacht in Nederland te profiteren van de economische groei, die Rabobank dit jaar op 2,75 procent schat. In het buitenland wil de bank uitbreiden door groei op eigen kracht en via overnames.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden