Rabobank blijft mesttransporteurs steunen ondanks fraudeverdenkingen

Rabobank is mesttransporteurs die sjoemelden met het verwerken van dierlijke mest financieel blijven steunen nadat zij al op fraude waren betrapt. De bank verstrekte kredieten aan onder meer Anthony van den B. uit Lierop en Willy K. uit Heeswijk nadat zij aangehouden waren als fraudeurs. Dat schrijft NRC Handelsblad. Rabobank is de grootste geldschieter van de Nederlandse landbouwsector.

Jochem van Staalduine
Een boer strooit met kunstmest over een koeienvlaai in de wei bij een melkveehouder in Bunnik. Beeld anp
Een boer strooit met kunstmest over een koeienvlaai in de wei bij een melkveehouder in Bunnik.Beeld anp

In Oost-Brabant en Noord-Limburg zijn veel milieuproblemen, veroorzaakt door de mest van de vele kippen en varkens in de regio. Boeren moeten de mest verantwoord (laten) verwerken, maar dat gebeurt lang niet altijd. Illegale mestdumping in weiden en akkers vervuilt het grondwater ernstig.

Van den B. is een van de bekendste mestfraudeurs van Nederland. Justitie verdenkt hem ervan miljoenen euro's te hebben verdiend aan mestfraude.

Crimineel geld

In 2010 vindt voor het eerst een inval plaats in het mesttranportbedrijf van Van den B. in Lierop. Later dat jaar legt het ministerie van Economische Zaken beslag op zijn bezittingen. Weer een jaar later veroordeelt de rechter Van den B. tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van zestigduizend euro wegens het overtreden van de wetgeving over het verwerken van mest.

De echte klap komt voor Van den B. in februari 2012: dan valt de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA binnen bij de mesthandelaar. Uiteindelijk worden Van den B. en zes handlangers aangehouden op verdenking van mestfraude, het vormen van een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Onder meer de boerderij van de broer van Van den B. zou gefinancierd zijn met crimineel geld. De vergunning voor de boerderij wordt in 2015 door de bewuste gemeente ingetrokken. De zaak van Van den B. dient momenteel in hoger beroep.

Rol Rabobank

Pas drie maanden na de inval van begin 2012 begint de Rabobank iets te dagen. Niet eerder dan in mei zegt de bank het krediet van het belangrijkste bedrijf van Van den B. op, blijkt uit documenten die NRC in zijn bezit heeft.

Over Willy K. is minder bekend. De mesttransporteur zat in 2014 negen maanden in de cel wegens mestfraude. Zijn transportbedrijf maakte bovendien gebruik van een opmerkelijke constructie: Willy K. was actief in de omgeving van Heeswijk, maar het bedrijf stond geregistreerd in Delaware in de Verenigde Staten. Ondanks de celstraf van negen maanden, een boete en het daaruit vloeiende faillissement van zijn mestverwerkingsbedrijf kreeg K. van Rabobank geld voor een nieuw mesttransportbedrijf, zegt hij tegen NRC. Ook dat bedrijf ging in 2016 failliet.

Rabobank reageert nooit op individuele klantsituaties, laat de bank weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden