Rabo wil duizenden studentenwoningen bouwen

Rabo Vastgoed gaat de komende jaren in universiteitssteden duizenden studentenwoningen bouwen, te beginnen in Utrecht. In het studiejaar 2007/2008 gaat in de wijk Kanaleneiland een campus annex flatgebouwencomplex open, met duizend woningen voor studenten en starters....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Een zelfstandige studentenkamer van 30 vierkante meter (met keukentje en douche) gaat ongeveer 325euro huur per maand kosten.

Het complex aan de Europalaan telt bij oplevering drie woontorens van 24 verdiepingen, een café, fitnessruimte, bibliotheek en wasserette, ruimtes voor startende ondernemers en sportveldjes. Een complete campus dus, te midden van de kantoren en flats in nieuwbouwwijk Kanaleneiland.

Rabo Vastgoed wil de komende jaren in alle studentensteden grootschalige projecten ontwikkelen en duizenden woningen bouwen voor studenten en starters. Daarmee is de projectontwikkelaar van de Rabobank de eerste grote commerciële partij die grootschalig investeert in de bouw van kleine woningen voor mensen tussen 20 en 30 jaar oud.

De problemen met de huisvesting van studenten worden in veel steden opgelost met tijdelijke accommodaties. Zo wonen studenten in containers, op omgebouwde cruiseschepen en in voormalige asielzoekerswoningen.

Rabo Vastgoed denkt een rendabele manier te hebben uitgedokterd om de studentenwoningen te exploiteren. ‘Mensen wonen veel langer op hun studentenkamer’, zegt directeur Pieter Wetselaar. ‘Ook na hun studie. Wij denken dat die trend onomkeerbaar is, en willen die mensen bedienen.’

Eerste voorwaarde voor de bouw van studentenwoningen is volgens Wetselaar grootschaligheid. In Utrecht bouwt de bank recht tegenover het kantoor van de vastgoeddochter duizend woningen in één complex. De gemeente Utrecht participeert door haast te maken met de bouw- en vergunningsprocedures. Bij de verhuur van de woningen gaat de bank samenwerken met lokale woningcorporaties. Wachttijden voor een studentenwoning in Utrecht kunnen nu nog oplopen tot meer dan twee jaar.

Wetselaar zegt geen idee te hebben waarom commerciële partijen de markt voor studentenwoningen zo lang hebben verwaarloosd. Op papier zijn studenten en starters een aantrekkelijke doelgroep. In universiteitssteden heerst grote woningnood en betalen studenten woekerprijzen voor kleine optrekjes. Bovendien blijven studenten vaak klant bij de bank waar zij in de studietijd hun geldzaken hebben lopen.

Wetselaar heeft uitgerekend dat studenten en starters ongeveer 325euro huur per maand kunnen betalen voor een eenkamerwoning. Rabo biedt geïnteresseerden ook de mogelijkheid om (tegen vergelijkbare maandlasten) de studentenkamer te kopen. Rabo wil maximaal 30 procent van de woningen in het complex verkopen.

De bank verwacht dat veel kopers hun hypotheek bij de Rabobank zullen afsluiten. ‘Bij dit soort projecten verkopen wij twee keer zoveel hypotheken als normaal,’ zegt Wetselaar. Marktleider Rabo heeft een marktaandeel van 22 procent op de hypotheekmarkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden