Rabo Vlodrop niet voor de rechter

De Rabobank in Vlodrop wordt niet vervolgd voor het witwassen van zwart geld. Justitie heeft besloten de zaak te seponeren 'wegens gebrek aan overtuigend bewijs'....

Volgens Kristel Mouwen van het parket in Roermond heeft het Openbaar Ministerie de zaak uitvoerig onderzocht. Maar er zijn niet voldoende bewijzen gevonden om de Rabovestiging voor de rechter te dagen.

Een jaar geleden deed Rabobank Nederland zelf aangifte van vermeende witwaspraktijken bij het kleine filiaal in het Limburgse dorp, vlakbij de grens met Duitsland. Bij intern boekenonderzoek was volgens het moederconcern gebleken dat de Rabobank in Vlodrop diverse grote geldtansacties niet had doorgegeven aan het centrale meldpunt, zoals wettelijk verplicht is.

Bij het bankfiliaal doen veel Duitsers zaken. Volgens de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) zijn banken verplicht transacties boven de twaalfduizend euro te melden.

Ook had het filiaal zaken gedaan met mensen van wie de identiteit niet bekend was. Bij grote transacties moeten klanten altijd hun kenbaar maken wie ze zijn door overlegging van een identiteitsbewijs. Dit was volgens Rabobank Nederland niet altijd gedaan in de Vlodropse vestiging. Bovendien zou er valsheid in geschrifte zijn gepleegd.

Hierdoor reees bij het hoofdkantoor het vermoeden dat de kleine bank in Vlodrop meewerkte aan het witwassen van vooral Duits geld. De directeur van de lokale bank werd ogenblikkelijk door het hoofdkantoor op non-actief gesteld.

Door bewoners wordt hij omschreven als een vriendelijk man, die altijd klaar stond voor zijn klanten, maar het misschien daarom niet altijd even nauw nam met de regels. 'Alles kon hier op de bank', zei vorig jaar een middenstander die anoniem wilde blijven.

Rabobank Nederland zegt in een reactie de seponering voor kennisgeving aan te nemen. Maar de bank handhaaft haar verdenking van onregelmatigheden. 'We houden het sterke vermoeden dat er strafbare feiten zijn gepleegd', aldus een woordvoerder op het hoofdkantoor in Utrecht.

De directeur van de Rabobank in Vlodrop is inmiddels vertrokken. De lokale Rabobank in Vlodrop is per 1 april vorig jaar opgegaan in Rabobank Roermond.

De affaire in Vlodrop was de eerste bij de Rabobank. Eerder waren er affaires met Rabovestigingen in Hulst, Doetinchem en Eemnes. Rabobank Nederland zegt inmiddels richtlijnen te hebben aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden