Rabo trekt spaargeld aan van ABN Amro

De Rabobank heeft afgelopen jaar fors geprofiteerd van de overnamestrijd rond ABN Amro. Volgens de bank, die woensdag zijn jaarcijfers bekendmaakte, zijn veel spaarders naar de bank overgelopen....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

‘De jaren ervoor groeide het spaargeld maar met 7 procent’, zegt topman Bert Heemskerk. Rabobank heeft nu 41 procent van de Nederlandse spaarmarkt in handen, een stijging van het marktaandeel met 5 procent.

Die stijging is opmerkelijk. Topman Jean-Paul Votron van Fortis, die het Nederlandse bankennetwerk van ABN Amro opkocht, sprak vorige week van een ‘minimaal verloop’ van de ABN Amro-klanten. Volgens Heemskerk liepen de afgelopen maanden niet alleen veel kleine spaarders over, maar zijn ook ‘meer grootbedrijven naar Rabo gekomen dan in de afgelopen jaren het geval was.’ Woordvoersters van Fortis en ABN Amro konden geen eigen spaarcijfers overleggen waaruit het tegendeel blijkt.

De winst van Rabobank steeg in 2007 14 procent naar 2,6 miljard euro. Die stijging komt mede doordat de bank weinig geld in de Amerikaanse hypotheekmarkt heeft geïnvesteerd. ‘Vroeger werd er weleens geklaagd dat Rabobank alleen in Nederland actief is’, zegt Heemskerk. ‘Dat is nu met de kredietcrisis juist erg prettig.’

Bovendien concentreert Rabobank zijn internationale activiteiten in de landbouwsector. Daar wordt momenteel veel geld verdiend, vanwege de sterk gestegen prijzen van grondstoffen als soja, tarwe en suiker. ‘Boeren hebben in 2008 een groot voordeel door die hogere prijzen’, zegt Heemskerk.

Niettemin heeft Rabobank op zijn beperkte beleggingen in zogeheten subprime-hypotheken, die aan minder kapitaalkrachtige Amerikanen zijn verstrekt, relatief veel geld verloren. In totaal werd op de waarde van die beleggingen 411 miljoen euro afgeschreven. Daarvan is 284 miljoen euro ten laste gekomen van de winst. De overige 127 miljoen euro zijn niet in de winstcijfers verwerkt, omdat Rabobank hoopt dat de waarde van die hypotheekbeleggingen weer zal bijtrekken.

Op zogeheten CDO’s, nieuwe beleggingsproducten waarin subprime-hypotheken zijn opgenomen, heeft de bank maar liefst 83 procent afgeschreven. ‘Wij hebben bij het waarderen van die portefeuille een zwarte bril opgezet’, zegt financieel directeur Bert Bruggink.

Na de afschrijvingen heeft Rabobank nog 318 miljoen euro aan beleggingen in Amerikaanse hypotheekbanken uitstaan. Vergeleken met de andere Nederlandse banken is dat weinig. ING heeft er bijvoorbeeld meer dan 26 miljard euro in belegd.

De stijging van het aangetrokken spaargeld is vanwege de kredietcrisis des te urgenter volgens de Rabobank. ‘Banken zullen weer moeten terugvallen op het traditionele bankieren’, zegt Heemskerk. Dat wil zeggen: geld uitlenen dat door spaarders bij de bank wordt uitgezet. Volgens Heemskerk is dat voor veel lokale bankfilialen al het geval. In 2007 konden zij 80 procent van de kredieten die zij verstrekten (waaronder ook hypotheken) dekken door het geld dat particulieren en bedrijven aan die banken toevertrouwden. De overige 20 procent moet Rabobank, die meer dan 60 duizend mensen in dienst heeft, op de kapitaalmarkt aantrekken.

Andere geldbronnen voor de kredietverstrekking zijn door de crisis vrijwel opgedroogd. Heemskerk verwacht dat wereldwijd 1.000 miljard euro minder beschikbaar zal zijn voor kredietverlening. Voor veel bedrijven betekent dat minder krediet en hogere prijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden