Rabo spint garen bij kredietcrisis

Enig triomfalisme is de Rabobank niet vreemd. De bank wiens bestaan lijkt te draaien om het behoud van de hoogste graad van kredietwaardigheid, heeft de afgelopen maanden en jaren met afschuw toegekeken hoe in de financiële wereld het ene na het andere exotische risicoproduct tot verhandelbare waar werd omgebouwd....

Van onze verslaggever Geert Dekker

‘Ja, daar hadden we last van’, zegt financieel bestuurder Bert Bruggink. ‘Wij moesten met onze eigen obligaties concurreren met allerlei rare constructies, die een nauwelijks lagere beoordeling kregen dan de Rabobank, maar wel een flink hogere rentevergoeding konden bieden. De prijs van risico is de afgelopen jaren onder de maat geweest.’

Maar nu is alles anders. Nadat het mis ging met Amerikaanse hypotheken van twijfelachtig allooi, keerden veel beleggers zich af van alles wat er raar uitziet, zoals hedgefondsen. ‘Het werd ook wel tijd dat risico weer een prijs kreeg.’ De Rabobank – niet vreemd – profiteert van deze zogeheten ‘vlucht in kwaliteit’.

‘Onze financiële positie is nog nooit zo sterk geweest’, aldus Bruggink. De Rabobank doet elk jaar voor ongeveer 20 miljard euro een beroep op de kapitaalmarkt. In dat bedrag is nu, halverwege het jaar, al min of meer in voorzien.

Uitvoerig wijdden Bruggink en Rabo-bestuursvoorzitter Bert Heemskerk gisteren uit over de geringe risico’s die de bank loopt als het de kredietcrisis betreft. Aan hedgefondsen doet de Rabobank niet, in ‘slechte’ hypotheken wordt nauwelijks gehandeld en wat er aan ‘rare’ constructies is uitgezet staat allemaal op de eigen balans, en die kan tegen een stootje, met een eigen vermogen van bijna 30 miljard euro op een balanstotaal van 592 miljard euro.

Het huishoudboekje van de bank ziet er mede zo florissant uit door het geld dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van ex-ABN Amro-klanten: 10 miljard aan extra spaargeld en zakelijke deposito’s. ‘Zeer opmerkelijk’, kwalificeert Bruggink zijn eigen balans. Want het afgelopen halfjaar kon de toename in de kredietverlening voor het eerst volledig worden gefinancierd uit de toename van het geld dat klanten bij de bank stallen. Dat is voor een bank de goedkoopste manier van financieren; bij andere banken of bij beleggers lenen is duurder.

Spaargeld en deposito’s namen in totaal met 14 miljard euro toe, ofwel 7 procent. Ongeveer 4 miljard daarvan kwalificeert Bruggink als ‘volgens verwachting’. Maar 3 tot 4 miljard aan spaargeld en 5 tot 6 miljard van de deposito’s – samen 10 miljard – zijn dat niet.

ABN Amro wil die cijfers niet bevestigen, maar de bank zegt wel dat het aantal klanten dat voor de zomer vertrok ‘niet in verhouding staat’ met de aantallen die Rabo nu noemt. ‘Het is een zeer bescheiden aantal ten opzichte van de 4,5 miljoen klanten die we hebben’, aldus de woordvoerster.

De afgelopen twee maanden verwelkomt ABN Amro weer nieuwe klanten: ‘Enkele honderden per dag.’

Uit de balans van ABN Amro blijkt dat die bank het eerste halfjaar van 2007 klantengeld heeft verloren. De post toevertrouwde middelen (waaronder spaargeld) daalde van 362 miljard naar 354 miljard euro. Dat is dus de post die bij de Rabobank in de dezelfde periode met 14 miljard euro groter werd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden