Rabo koopt zich in bij Talpa

De Rabobank wordt voor twintig procent eigenaar van Talpa Media, het moederbedrijf van televisiestation Talpa en Radio 538, het grootste radiostation van Nederland....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Beide partijen doen geen mededelingen over wat de participatiemaatschappij van de Rabobank neertelt voor de aandelen in Talpa Media. Radio 538, eigendom van John de Mol, is ongeveer 200 miljoen euro waard. De waarde van de televisiezender Talpa en de andere bezittingen van de mediagroep van John de Mol is onduidelijk. Dit is bovendien sterk afhankelijk van de vraag of Talpa erin slaagt marktleider in Nederland te worden op het terrein van de multimedia.

De Rabobank denkt dat deze ambitie kans van slagen heeft. De bank is enthousiast over de plannen van De Mol en wil bovendien graag over de schouders van Talpa meekijken hoe het programma’s en ideeën ontwikkelt voor tv, radio, internet en telefonie. ‘Dat kan ons helpen in de toekomst onze klanten beter te bereiken’, zegt een Rabo-woordvoerder.

De stap van de Rabobank is opmerkelijk. De participatiemaatschappij van de bank is relatief klein, met een portefeuille van 150 miljoen euro (nog zonder de aandelen Talpa) en telt enkele tientallen personeelsleden. Rabo Participaties was onder meer betrokken bij de redding van de scheepswerf van IHC Caland. Het bezit aandelen in een aantal jonge bedrijven.

Talpa is blij met de Rabobank als aandeelhouder, zegt een woordvoerder. Tot nog toe werden de uitgaven van de media-tak volledig gefinancierd door Talpa Capital, de investeringsfirma van John de Mol.

Talpa wil de opbrengst van de aandelenverkoop gebruiken om nieuwe investeringen te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden