Raad wijst natuurvergunning kolencentrale Eemshaven af

Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen de kolencentrale van RWE Essent in de Eemshaven voorlopig stil te laten leggen door de rechter. Dat zeggen de organisaties in reactie op de uitspraak van de Raad van State, die de natuurvergunning voor de nieuwe kolencentrale van Essent in de Eemshaven vandaag heeft afgewezen.

Jeroen Trommelen
Eemshavencentrale van Essent in aanbouw. Beeld anp
Eemshavencentrale van Essent in aanbouw.Beeld anp

Volgens de uitspraak kan de centrale mogelijk later wel van start gaan, als de betrokken partijen binnen een half jaar alsnog onderzoek doen naar het effect van de uitstoot van stikstof en kwik van de centrale. De organisaties willen daar niet op wachten.

'Het is terecht dat de provincie haar huiswerk opnieuw moet doen, maar een half jaar is daarvoor wel erg lang,' zegt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. 'Daarom moet de centrale zo snel mogelijk moet worden stilgelegd tot er een nieuw besluit van de provincie ligt.'

Uitstoot gevaarlijke stoffen onvoldoende in kaart
In augustus 2011 vernietigde de Raad van State de eerdere natuurvergunningen die aan moederbedrijf RWE van Essent waren verleend. Volgens de hoogste bestuursrechter hadden de staatssecretaris van Economische Zaken en de provinciebesturen van de drie noordelijke provincies de verwachte uitstoot van gevaarlijke stoffen onvoldoende in kaart gebracht.

De nieuwe vergunning die een jaar later aan RWE werd verleend, werd aangevochten door de stichting Natuur en Milieu, de Waddenvereniging, Greenpeace en Duitse bezwaarmakers. Zij krijgen nu deels gelijk, omdat de besturen onvoldoende onderzoek hebben laten doen van de gevolgen van de kolencentrales voor de natuur.

Economische Zaken en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe krijgen 26 weken de tijd om dat onderzoek alsnog onderzoek te doen. Maar alle overige tegen de natuurvergunningen zijn afgewezen. Volgens de Raad van State leidt de toename van de stikstofneerslag op zichzelf niet tot een aantasting van de 'natuurlijke kenmerken' van de Nederlandse Natura 2000-gebieden Duinen Ameland, Duinen Schiermonnikoog, Fochteloërveen, Witterveld, Drentsche Aa en Bakkeveense Duinen.

Bovendien is in de natuurvergunningen voorgeschreven dat stikstof uit deze beschermde natuurgebieden wordt verwijderd. De nieuwe kolencentrale is formeel nog niet in bedrijf, maar draait al enige tijd op proef. Volgens Willem Wissekerke van Greenpeace is dat onlogisch. 'De uitstoot van CO2, stikstof en kwik vindt nu al plaats. RWE Essent belast daarmee kwetsbare natuur en het milieu, terwijl nu opnieuw is vastgesteld dat de onderbouwing van de vergunning nog steeds niet deugt'.

Aankomst van de Rainbow Warrior III, het nieuwe schip van Greenpeace, bij de kolencentrale van RWE/Essent in Eemshaven in 2011. Beeld anp
Aankomst van de Rainbow Warrior III, het nieuwe schip van Greenpeace, bij de kolencentrale van RWE/Essent in Eemshaven in 2011.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden