Raad van State maant tot snel terugdringen tekort

Het kabinet moet meer ambitie tonen bij het op orde bengen van 's rijks financiën. De voorspoedige economische groei kan beter worden gebruikt voor het terugbrengen van het begrotingstekort en de 'te hoge overheidsschuld'....

Van onze verslaggever

De Raad van State vindt dat het wel iets minder kan met de lastenverlichtingen die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld. De geplande miljard gulden voor 2000 kan beter een voorschot zijn op de vijf miljard waarmee in 2001 bij de invoering van het nieuwe belastingplan de lasten worden verlicht. Vier miljard is dan genoeg in 2001. Het miljard dat overblijft, moet naar het financieringstekort.

Met dit advies mengt de Raad van State zich in de politieke discussie over een mogelijk begrotingsoverschot. PvdA en D66 willen in dat geval extra aandacht voor onderwijs, milieu en gezondheidszorg.

Premier Kok en minister Zalm van Financiën vinden deze discussie prematuur. Zij gaan ervan uit dat het omslagpunt van tekort naar overschot deze kabinetsperiode niet wordt gehaald.

Zalm vindt de staatsschuld 'aan de hoge kant', maar doet in het openbaar geen uitspraken over de besteding van een overschot. Wel circuleert in het kabinet een notitie van zijn hand, waarin hij aangeeft dat de bestaande formule voor het terugdringen van het tekort het best kan worden toegepast op een overschot, zodat de staatsschuld versneld wordt afgelost.

De Raad van State vindt ook dat het lidmaatschap van de Economische Monetaire Unie (EMU) Nederland dwingt tot een snellere daling van het tekort. Brussel heeft vastgesteld dat de kabinetsplannen om het tekort in 2002 op 1,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden minimaal zijn.

Zes lidstaten van de Europese Unie (Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg en Zweden) hebben een begrotingsoverschot.

Het adviescollege ziet nog meer 'dringende redenen' om het tekort weg te werken, omdat in de tweede helft van de kabinetsperiode de loonstijging met 1,35 procent 'riskant' laag is ingeschat.

Mochten de lonen sneller stijgen, dan volgt een begrotingstegenvaller van miljarden guldens, schrijft de raad.

Minister Zalm lijkt zich daarvan bewust. Ook hij waarschuwt ervoor dat het bestaande overschot van anderhalf miljard gulden in de sociale fondsen tegen 2002 'als sneeuw voor de zon verdwijnt', omdat de kans levensgroot is dat de lonen met meer stijgen dan 1,35 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden