nieuwsquote 500

Quote 500: rijksten ‘opvallend weerbaar’ tegen corona, vermogens allerrijksten stegen met 3,5 procent

Ook ’s lands allerrijksten zijn het afgelopen jaar getroffen door de coronacrisis, maar hun weerstand tegen het virus is ‘opvallend hoog’. Dat blijkt uit de nieuwe Quote 500, die maandag is verschenen. Hoewel de economie dit jaar gigantisch krimpt, ‘kunnen de vaderlandse rijken de rechtse directe van het coronavirus vooralsnog ontwijken’, aldus het blad.

Het vermogen van prinses Mabel van Oranje verdubbelde bijna, tot 560 miljoen euro.  Beeld ANP
Het vermogen van prinses Mabel van Oranje verdubbelde bijna, tot 560 miljoen euro.Beeld ANP

Ondanks de klappen voor de economie zijn de vermogens het afgelopen jaar toch nog wat verder gestegen, met 3,5 procent, tot ruim 186 miljard euro. Dat is wel de kleinste stijging sinds de kredietcrisis in 2009.

Het gemiddelde vermogen kwam uit op 372,2 miljoen euro. Het aantal vermogens dat is gekrompen verdubbelde, tot 77. Toch is het bloedbad minder dan ruim tien jaar geleden, schrijft Quote, toen er sprake was van een dodelijke combinatie van overfinanciering en ingestorte omzet. ‘Calvinistische zuinigheid betaalt zich daarmee uit; er is wel degelijk geleerd van de vorige crisis.’

Charlene de Carvalho-Heineken blijft de rijkste Nederlander, met 12,1 miljard euro. Dat is 14,8 procent minder dan een jaar eerder. De bierreus wordt mondiaal hard getroffen door de horecasluitingen en kondigde vorige week een ontslagronde aan. Nummer twee is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, die met 4,1 miljard euro bijna 7 procent inleverde. Nieuw in de topvijf rijksten is Arnout Schuijff, die eind dit jaar stopt bij het succesvolle betaalbedrijf Adyen. Hij is volgens Quote goed voor 2,5 miljard euro.

Mede door Adyen steeg het aantal Nederlandse miljardairs midden in de crisis tot 38, een record. Volgens Quote wordt het verschil tussen de traditionele rijken (handel, transport, productie) en de razendsnelle tech- en apprijken groter. De laatste categorie profiteert alleen maar van de pandemie. Het blad wijst op de 36-jarige Robert Vis, wiens bedrijf MessageBird onlangs gewaardeerd werd op 3 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Ondanks de coronacrisis steeg de ondergrens om de Quote 500 te halen met 7 miljoen tot 95 miljoen euro. De rijkste familie blijven de Brenninkmeijers (C & A) met 22 miljard euro (min 2,2 procent). Tweede is de familie Van der Vorm (HAL) met 7,1 miljard. Dat is 16,5 procent minder, doordat diverse bedrijven waarin de Rotterdamse familie een belang heeft het door corona lastig hadden, zoals brillenketen GrandVision.

null Beeld

Nummer twaalf is de familie Van Oranje-Nassau, die volgens Quote goed is voor 1,1 miljard euro, 10 procent meer dan een jaar eerder. ‘Aangezien Wim-Lex bezuinigt op scheerschuim’, grapt het blad, dat benadrukt dat de schatting van het vermogen van de Oranjes bij gebrek aan openheid ‘ook dit jaar een voorzichtige is’.

Het vermogen van Mabel van Oranje-Nassau verdubbelde bijna, tot 560 miljoen euro. Dit door het sterk in waarde gestegen belang in Adyen, uit de nalatenschap van de in 2013 overleden prins Friso. Bij de BN’ers zag John de Mol zijn vermogen 11 procent dalen tot 2,4 miljard euro, terwijl zijn voormalige kompaan Joop van den Ende er met 1,7 miljard euro 6 procent bij kreeg.

‘De rijkenpolonaise is in 2020 rap tot stilstand gekomen’, vat Quote de situatie samen, maar er heerst volgens het blad nog weinig paniek in vermogend Nederland. ‘Immuun voor het virus zullen de vaderlandse rijken allerminst zijn, maar vooralsnog is hun weerstand opvallend hoog.’

Eens een dubbeltje altijd een dubbeltje?

Waar in Nederland je wieg staat, kan beslissend zijn voor de hoogte van het inkomen dat je later gaat verdienen, blijkt uit nieuw onderzoek. Ontdek hier hoe ongelijk de kansen voor kinderen verdeeld zijn – en wat de vooruitzichten waren op jouw geboortegrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden