Quote 500: rijkste Nederlanders flink rijker

Nieuwe munitie voor de volgelingen van Thomas Piketty: de rijkste Nederlanders zijn dit jaar flink rijker geworden. Volgens de nieuwe Quote 500 zagen de vijfhonderd rijkste Nederlanders hun gezamenlijk vermogen voor het eerst sinds de financiële crisis weer met meer dan 10 procent toenemen. Ook kwamen er vier nieuwe miljardairs bij, blijkt uit de jaarlijkse rijkenlijst van het zakenblad.

Wilco Dekker
Op nummer drie: mediamagnaat John de Mol. Beeld anp
Op nummer drie: mediamagnaat John de Mol.Beeld anp

Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad, is net als vorig jaar de hoogste op de lijst. Zijn vermogen groeide flink, van 3,2 miljard euro naar 4,7 miljard, vooral door een groot belang dat de 82-jarige 'flexkeizer' en eigenaar van de driemaster Stad Amsterdam nog steeds heeft in Randstad. De koers van de uitzender piekte rond de peildatum van de rijkenlijst (1 augustus), om vervolgens weg te zakken. Nummer twee blijft de Twentse investeerder Dik Wessels, met inmiddels 3 miljard euro, onder meer dankzij goede resultaten van bouwer VolkerWessels. De derde plek is net als een jaar eerder voor mediamagnaat John de Mol (die Talpa verkocht aan ITV), nu met 2,5 miljard euro.

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn gezamenlijk goed voor 91,9 miljard euro. Dat betekent een gemiddeld vermogen (aandelen, huizen en ander onroerend goed, bedrijven, kunst, boten en vliegtuigen) van 183,7 miljoen euro. Het aantal miljardairs groeide volgens Quote met vier stuks tot zestien. Tot die nieuwe miljardairs behoort onder meer Hans Melchers, die met de kunst van Dirk Scheringa een museum opende in de Achterhoek. Ook de Brabantse industrieel Wim van der Leegte (van VDL en Nedcar) en biermagnaat Dik Hoyer werden lid van de 'negennullenclub'. Bij Hoyer is dat te danken aan de 36 duizend gulden die zijn grootvader Hubertus in 1873 inbracht bij de oprichting van Heineken, waarvoor hij zes aandelen.

Wim van der Leegte, nieuw in de lijst. Beeld anp
Wim van der Leegte, nieuw in de lijst.Beeld anp

Flitshandel floreert

Flitshandel (de geautomatiseerde aan- en verkoop van aandelen, opties of obligaties die wordt gestuurd door computermodellen) is lucratief, blijkt ook uit de nieuwe Quote 500. In de lijst zijn de sporen van de beursgang van het Amsterdamse Flow Traders op diverse plekken terug te vinden. Zo is medeoprichter Roger Hodenius op nummer 46 de grootste stijger, met een vermogen van 370 miljoen euro, 270 procent meer dan een jaar eerder. Zijn belang bleek groter dan Quote eerder dacht. Medeoprichter Jan van Kuijk staat met hetzelfde bedrag op 47, de andere (Ronald van der Geest) is nummer 297 met 75 miljoen euro. Ook de twee directeuren staan erin, waarmee Flow Traders de hofleverancier is van de Quote 500.

Bekende namen in de lijst zijn Joop van den Ende (nummer 7 met 1,5 miljard euro), voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (220 miljoen euro), DJ Tiësto (83 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (64 miljoen) en voetballers Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooij (beiden 45 miljoen). Hekkensluiter van de Quote 500 is voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Quote schat het vermogen van de 'lijstduwer' op 41 miljoen euro (zes miljoen meer dan de ondergrens van vorig jaar). Groenink meldt overigens helemaal niet zoveel vermogen te hebben. Volgens Quote moest hij hartelijk lachen toen het blad hem feliciteerde met zijn entree op de lijst. 'Die 41 miljoen waar u het over heeft haal ik van geen kanten', aldus de voormalig topbankier, tegenwoordig onder meer actief in windmolens en duurzame koffie uit Ethiopië.

Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken, blijft de rijkste Nederlander in het buitenland. Haar vermogen bedraagt volgens Quote nu 9,6 miljard euro. Quote zette vorig jaar rijke Nederlanders die in het buitenland wonen op een aparte, waarschijnlijk om te voorkomen dat de Heineken-telg (die in Londen woont) de rijkenlijst de komende decennia nog zou aanvoeren met het enorme vermogen, gebaseerd op het belang dat de familie heeft in het bierimperium. Sinds de peildatum van 1 augustus is de koers van Heineken alleen maar verder opgelopen.

Charlene de Carvalho, de rijkste Nederlander in het buitenland. Beeld anp
Charlene de Carvalho, de rijkste Nederlander in het buitenland.Beeld anp

Blokker en PON leveren in

Het gezamenlijk vermogen van ‘s lands rijksten is flink gestegen, maar niet iedereen deelt mee. Zo leverde Gert-Jan Kramer eenderde van zijn vermogen in nadat hij in de frontlinie was komen te liggen bij bodemonderzoeker Fugro. ‘Mr. Fugro’ had grote pakketten aandelen verkocht voordat het bedrijf met tegenvallende resultaten kwam, waardoor Kramer onder zware druk af moest treden als commissaris. Het zakenblad schat zijn vermogen nu op 115 miljoen euro. Ook Els en Albert Blokker zijn door Quote lager gezet, nu het ‘oranje-bruine warenhuis’ voor het eerst verlies heeft gemaakt. Wel staan ze met 1,5 miljard euro elk nog in de toptien. Wijnand Pon van de gelijknamige Volkswagen-importeur daalt met ook, van plek 4 naar 5, omdat de winsten van Pon Holding de laatste jaren sterk teruglopen. Pons vermogen (1,7 miljard) is nog voor de uitbraak ‘dieselgate’ berekend, maar het is de vraag hoe veel schade de importeur daarvan gaat ondervinden. Volgens de eerste berichten blijven Nederlanders gewoon VW’s kopen, sjoemelsoftware of niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden