Q & A ROB VREEKEN Het hutje waar hij woonde met vier schapen

Breidt de Griekse crisis zich uit tot de rest van Europa?..

Rob Vreeken

Dat gevaar is zeer reëel. Voor een deel is het psychologie. Er is één land dat zich financieel misdraagt, sommige mensen schrikken en roepen hard ‘crisis! crisis!’, er ontstaat onrust, het monetaire beveiligingshek rond de Griekse staatskas valt met een klap omver, de paniek neemt toe, iemand laat een koffer vallen die vol blijkt te zitten met zwarte Griekse euro’s en voor je het weet begint de meute te rennen en dondert de ene economie na de andere in elkaar.

Eigenlijk is er niet zo veel aan de hand?

Tot zo’n relativering zijn de financiële markten niet in staat. Die gaan altijd uit van het worst kees-scenario, genoemd naar onze demissionaire minister van Financiën.

Is de Europese steunoperatie verstandig?

Nee. Je moet het zien als een infuus, met één wezenlijk verschil. In het ziekenhuis wordt de patiënt aan een flesje bloed van de bloedbank gekoppeld. De Europese ministers van Financiën hebben het zieke Griekse lichaam met een slangetje rechtstreeks aangesloten op hun eigen bloedcirculatiesysteem. Besmetting van de arts is bij het medicijn inbegrepen.

Wat is het alternatief?

De Grieken afkoppelen van de euro en in hun sop gaar laten koken. Dubieuze landen als Portugal en Spanje zullen zich geen twee keer bedenken en thuis orde op zaken stellen. Griekenland zelf zal afzakken naar het niveau van een betrekkelijk welvarend ontwikkelingsland.

Is dat geen probleem?

Volstrekt niet. De lonen zullen fors dalen, wat Griekenland weer concurrerend maakt. Het land wordt aantrekkelijk voor investeerders. De drachme wordt zo goedkoop, dat het toerisme opbloeit. Er zullen opnieuw Griekse gastarbeiders naar Nederland komen, zoals in de jaren zestig, de tijd van Stroei-voei karakarakios notte kilas stadioelvoei. Hij zingt over het hutje waar hij woonde met vier schapen. In Griekenland was geluk toen heel gewoon. Een béétje Griek heette Zorba en danste elke avond de sirtaki.

Is er echt geen andere oplossing?

Jawel. De echte probleemzone is de hele Latijnse flank van de EU, inclusief Frankrijk, Roemenië, de maffiastaat van Berlusconi en ook Wallonië. Het zijn alleen de noordelijke landen die hun begroting op orde hebben en goed scoren op de corruptie-index. Het beste zou zijn het zuidelijk deel van de Unie in één keer te amputeren.

Hoe weet je dat?

Dat voel ik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden