PvdA wil vele miljarden extra uitgeven

De PvdA wil de komende jaren tientallen miljarden extra uitgeven aan investeringen in onderwijs, volksgezondheid en infrastructuur. Het ambitieuze plan kan volgens fractievoorzitter Melkert dankzij de vele meevallers worden uitgevoerd zonder noemenswaardig te morrelen aan de afspraken in het regeerakkoord....

In drie tot vier jaar willen de sociaal-democraten negen miljard gulden aan jaarlijks terugkerende uitgaven doen. Dat is eens zo veel als Paars II in zijn hele regeerperiode heeft uitgetrokken voor nieuw beleid. Daarnaast reserveert de PvdA zestien miljard gulden voor eenmalige uitgaven.

De partij heeft maanden vergaderd over deze waslijst, die volgens Melkert moet worden gezien als 'beoordelingskader' voorPaars II en voor een mogelijk volgend kabinet met sociaal-democraten. Hij hoopt er ook discussie in eigen gelederen mee aan te zwengelen.

Melkert wacht gespannen op het kabinetsvoorstel over extra bestedingen, dat komende vrijdag aan de orde komt. VVD-minister Zalm heeft in een interne notitie aangegeven dat er dit jaar drie miljard is overgebleven, waardoor voor 2001 en 2002 geplande uitgaven naar voren kunnen worden gehaald. De beslissing over de inkomstenmeevallers (vijftien miljard) valt over enkele maanden.

Het zwaartepunt in het investeringsplan van de PvdA ligt bij onderwijs. Voor computers op de scholen trekt de partij eenmalig drie miljard gulden uit. Voor blijvende uitgaven aan meer personeel, verbetering van gebouwen en opwaardering van het beroepsonderwijs staat vijf miljard genoteerd.

Verder wil de PvdA veel geld besteden aan het terugdringen van de wachtlijsten en verlaging van de werkdruk in de gezondheidszorg (bijna drie miljard gulden blijvend). Voor openbaar vervoer en verbetering van het wegennet staat negen miljard aan eenmalige uitgaven op de lijst.

Met dit pakket hopen de so ciaal-democraten een moeizame discussie over de Zalm-norm en de aflossing van de staatsschuld te vermijden. Het regeerakkoord bepaalt dat inkomstenmeevallers gelijkelijk worden verdeeld over het financieringstekort en belastingverlaging, en niet naar extra uitgaven mogen. Omdat de meevaller zo hoog is, eisten linkse PvdA'ers een eenmalige uitzondering.

Melkert stelde gisteren een ander weg voor: 'Staatsschuld verminderen willen wij ook'. Hij wil evenwel de andere helft van de meevallers gebruiken voor doelgerichte belastingverlaging, zoals kinderopvang, in plaats van algemene.

Daarnaast rekenen de sociaal-democraten op hogere gasbaten. De huidige, hoge olieprijs en hoge dollarkoers zijn voor Nederland dubbel gunstig. De opbrengst gaat volgens coalitieafspraak naar de aanleg van wegen en spoorlijnen, maar mag in PvdA-ogen ook naar milieu en technologie-plannen. 'Die computers in het onderwijs vallen er ook onder,' zegt financieel specialist Crone.

Hij houdt vast aan de wens om deelnemingen in staatsbedrijven te gelde te maken en de opbrengst te voegen bij de gasbaten. De PvdA heeft op dit punt een conflict met Zalm, die vasthoudt aan de afspraak om hiermee de staatsschuld af te lossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden