PvdA bereid tot afschaffen hypotheekrenteaftrek

De PvdA is bereid tot het beperken of zelfs geheel afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Dat zei PvdA-leider Job Cohen gisteren na afloop van een gesprek met deskundigen op de woningmarkt. Zo'n maatregel moet wel deel uitmaken van een door de partij al langer bepleit Nationaal Woonakkoord.

Job Cohen. Beeld anp

Met dit standpunt gaat de PvdA verder dan wat tot nu toe, ook in het verkiezingsprogramma van vorig voorjaar, uitgangspunt was. 'Wij zijn bereid om te praten, we moeten wat', zei Cohen, nadat hij was geïnformeerd over de noodsituatie in zowel de koop- als huursector. Hij verwijt premier Mark Rutte 'onverantwoordelijk gedrag', door te volharden dat aan de hypotheekrenteaftrek niet mag worden gemorreld.

Kwetsbaar
De voorbije weken waarschuwden zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als het Internationaal Monetair Fonds dat de enorme hypotheekschuld Nederland kwetsbaar maakt in de huidige economische crisis. Niettemin wil het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, niets veranderen aan de fiscaal aantrekkelijke aftrekbaarheid van hypotheeklasten. 'Ze stimuleert het eigen woningbezit en is een correctie op de hoge belastingen', zei Rutte eerder in reactie op de kritiek van DNB-president Klaas Knot.

Cohen noemde dat maandag 'een te lichtvoetige reactie'. De PvdA bepleit al langer een Nationaal Woonakkoord, waaronder zoveel mogelijk politieke partijen en belangenverenigingen uit de koop- en huursector hun handtekening moeten zetten. Tot nu toe wilde de PvdA, na aftopping, daarmee de hypotheekrenteaftrek 'veiligstellen'. Dat standpunt is nu onderhandelbaar. 'Het fiscale regime moet anders. Een eigen huis betekent niet huren van de bank. Het moet echt jouw huis zijn of worden', zei Cohen, doelend op de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek in het voorbije decennium.

Pleisters plakken
Marc Calon van Aedes, de koepel van woningbouwcorporaties, zei dat 'pleisters plakken' geen zin meer heeft. 'De hypotheekrenteaftrek was een perverse prikkel voor het nemen van een hoge schuld. Zet een stip op de horizon en kondig aan dat over vijftien jaar de aftrek wordt afgeschaft. Dat geeft zekerheid.'

Hij ziet geen redenen het eigen woningbezit te stimuleren. Dat ongeveer 60 procent van de Nederlanders een eigen huis heeft, is mooi genoeg. 'Laat het aan de mensen, of ze kopen of huren. Alle betrokkenen op de woningmarkt moeten hun loopgraven uit en praten over een integrale ingreep om doorstroming te krijgen. Of het helpt, weten we niet. Wat we wel weten: knoeien in de marge helpt niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden