Psychotherapeuten in geldproblemen

Psychotherapeuten met een eigen praktijk dreigen in financiële moeilijkheden te raken, doordat zij sinds begin dit jaar hun behandelingen niet meer maandelijks kunnen declareren bij de zorgverzekeraar....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Dit schrijven de beroepsverenigingen NVVP en NIP in brandbrieven aan minister Klink van Volksgezondheid en de Tweede Kamer. Ze dreigen naar de rechter te stappen als Klink ze niet tegemoetkomt.

De oorzaak van de problemen is de invoering, op 1 januari dit jaar, van een nieuw financieringssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daardoor kan niet langer per zitting worden afgerekend, maar pas aan het einde van de complete behandeling, de zogeheten diagnosebehandelcombinatie (dbc). Dat kan maanden duren. Voor grote instellingen is dat geen probleem, maar wel voor de vrijgevestigde ‘eenpitters’.

De problemen zijn extra gecompliceerd door haperende software bij therapeuten en zorgverzekeraars. De vrijgevestigde therapeuten hebben de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna 30 duizend euro gestoken in de software die voor het nieuwe financieringssysteem noodzakelijk is, maar hebben nu te weinig inkomsten om die investering terug te verdienen. Daarom eisen ze van Klink compensatie.

De meeste zorgverzekeraars weigeren volgens de therapeuten de simpele oplossing: het betalen van een maandelijks voorschot. Omgekeerd zien veel therapeuten ervan af dat te vragen, vanwege de rompslomp. Maar daardoor lopen zij de rentevergoeding mis die ze kunnen krijgen als ze geld moeten lenen om rond te komen. Want die vergoeding komt er pas als de verzekeraar een voorschot weigert.

Een extra complicatie is dat de eigen bijdrage die cliënten per zitting betalen, niet past in het nieuwe systeem: de software van de verzekeraars kan de bijdrage niet verrekenen met het dbc-tarief. Klink erkent het probleem, maar heeft de opbrengst van die bijdragen, 25 miljoen, voor 2008 ingeboekt. De therapeuten waarschuwden vorig jaar al voor de perikelen, maar Klink was tot dusver niet onder de indruk.

Er zijn nog geen vrijgevestigde therapeuten failliet gegaan. Behandelingen die in 2007 zijn begonnen, worden nog op de oude manier afgewikkeld. Bovendien hebben de meesten van hen naast hun vrije praktijk van minimaal 18 uur per week ook een deeltijdbaan bij een ggz-instelling.

NVVP en NIP vrezen dat veel vrijgevestigden uit onvrede met het nieuwe systeem hun praktijk zullen beëindigen. Dat gebeurde eind 2007 ook, toen ongeveer driehonderd vooral oudere therapeuten het voor gezien hielden. De vrijgevestigden vrezen dat het aantal privépraktijken zal dalen, terwijl de vraag naar dit type hulp juist stijgt. Daardoor zullen de wachtlijsten groeien, denken ze. Vrijgevestigden behandelen jaarlijks zo’n 100 duizend patiënten. Bijna evenveel patiënten krijgen therapie bij een Riagg. De kosten van psychotherapie bedragen 130 miljoen euro. In de ggz werden in 2006 bijna 800 duizend mensen behandeld. Kosten: bijna 4 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden