Psychiaters voelen zich door minister Klink geschoffeerd

De Nederlandse psychiaters willen minister Klink van Volksgezondheid voor de rechter dagen vanwege zijn besluit om psychiaters een lager honorarium toe te kennen dan de andere medisch specialisten....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Op 7 januari verving hij dat besluit echter door een nieuwe beslissing, waaruit de psychiaters waren geschrapt. Pas een dag later lichtte hij de Orde hierover in. Volgende week willen de specialisten nog proberen om Klink in een gesprek op andere gedachten te brengen. Als dat mislukt, stappen ze naar de rechter.

De psychiaters voelen zich door Klink geschoffeerd. Feitelijk zegt de minister dat er twee soorten specialisten zijn, is de stemming bij veel psychiaters. ‘Iemand met een depressie wordt blijkbaar geholpen door een minder soort dokter dan een patiënt met een gebroken heup’, zegt een psychiater die anoniem wil blijven.

Dat psychiaters minder betaald krijgen dan andere specialisten is het gevolg van een nieuw financieringssysteem voor de gezondheidszorg. Vanaf 1 januari geldt dat systeem ook voor de psychiatrie.

De kern van dit zogeheten dbc-systeem (diagnosebehandelcombinatie) is dat alle zorg rond een bepaalde ziekte wordt ondergebracht in een soort pakketje, een dbc. Daaraan hangt een prijskaartje. In die prijs is ook de tijd verdisconteerd die de dokter aan de patiënt heeft besteed.

In de lichamelijke zorg is dat geen probleem: medische zorg wordt uitsluitend geleverd door een dokter. Maar in de psychiatrie is de psychiater niet de enige hulpverlener, ook psychologen of sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen kunnen psychiatrische hulp bieden. Zij zijn goedkoper.

De psychiatrie hanteert daarom een tarief dat het gemiddelde is tussen de dure dokter en de goedkope verpleegkundige. De psychiaters komen daaraan tekort, vinden ze. Maandenlang overleg tussen de specialistenorganisaties en Klink om deze ‘weeffout’ te herstellen heeft niets opgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden